DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Hisseli tapu satışı nasıl engellenir? Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi?
  • Finans 365
  • Gündem
  • Hisseli tapu satışı nasıl engellenir? Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi?

Hisseli tapu satışı nasıl engellenir? Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi?

ABONE OL
1 Mart 2023 21:11
Hisseli tapu satışı nasıl engellenir? Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Hisseli tapuya sahip olan vatandaşlar şayet kendilerinden habersiz tapu satışının olup olmayacağını bununla eş güdümlü yapılırsa, neler olacağını araştırıyor. Hisseli tapuya sahip olan vatandaşlar eğer kendilerinden habersiz tapu satışının olup olmayacağını bununla birlikte yapılırsa, neler olacağını araştırıyor. İşte merak edilenler!

Hangi Durumlarda Tapu İptal Davası Açılamaz?

Bir kişi, elindeki taşınmazın tapusuna dair herhangi bir özel ya da tüzel kişiye devretmeksizin kesintisiz olacak bir şekilde elinde bulundurduğu sürece, tescil işleminden sonraki 10 yıl boyunca usulsüzlük tespit edilse bile iptal davası açılamaz.

Hisseli Tapu Satışı Nasıl Engellenir?

Hisseli tapunun satışı, Noter’de yapılan sözleşme ile ya da tapu sicilinde gerçekleştirilerek yapılabilir. Ancak, satış öncesinde diğer pay sahiplerinin önalım veya şufa hakkına sahip olduğu unutulmamalıdır.

Hisseli Tapuda Habersiz Satış İptal Edilir Mi?

Hisseli tapuda bir pay sahibi, hissesini satmak istediğinde öncelikle diğer ortaklardan birine satmak için tapudan bir ihtarname çekmelidir. Eğer diğer ortak satın almak istemezse yazılı olarak bildirmesi gereklidir. Ardından, hissesini satmak isteyen pay sahibi, istediği kişiye hissesini satabilir. Ancak, bu işlemler yapılmadan bir pay sahibi kendi hissesini satar ise diğer pay sahibinin satış iptal davası açma hakkı doğar.

Hisseli Tapuda Kullanım Hakkı!

Hisseli tapunun paydaşlarından her biri, diğerlerinin hakları ile bir yere kadar bağdaştığı ölçüde paylı maldan faydalanabilir ya da onu kullanabilir. Uyuşmazlık durumunda, kullanım şekli hâkim tarafından belirlenir. Bu belirleme işlemi, paylı malın kullanılmasının zaman veya yer itibarı ile paydaşlar arasında bölünmesi şeklinde de olabilir.

Hisseli Tapu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hisseli bir arsa alırken, öncelikle Tapu Sicil Müdürlüğü’nde ve Noter’de yapılacak işlemler tamamlanmalıdır. Ayrıca, ilgili arsanın satın almak istediğiniz bölümünün sınırları belirlenmeli ve parsel tespiti yapılmalıdır. Bu sayede, ileride sorun yaşanması engellenir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP