DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
İBB’den İstanbul’daki çürük binalara 120 ay vadeli kredi müjdesi! Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! İşte 1 milyon TL geri ödeme tutarları
  • Finans 365
  • Gündem
  • İBB’den İstanbul’daki çürük binalara 120 ay vadeli kredi müjdesi! Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! İşte 1 milyon TL geri ödeme tutarları

İBB’den İstanbul’daki çürük binalara 120 ay vadeli kredi müjdesi! Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! İşte 1 milyon TL geri ödeme tutarları

ABONE OL
3 Mart 2023 14:33
İBB’den İstanbul’daki çürük binalara 120 ay vadeli kredi müjdesi! Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! İşte 1 milyon TL geri ödeme tutarları
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Ana parayı vatandaş, faizi İBB ödeyecek! İşte 1 milyon TL geri ödeme tutarları… İBB’den İstanbul’daki çürük binalara 120 ay vadeli kredi müjdesi! İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Deprem Seferberlik Planı kapsamında çürük binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi amacıyla yeni bir finans modeli hazırladı. İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar tarafından sunulan “İstanbul Yenileniyor Sıfır Faizli Finansman” modeli, Türkiye’de bir yerel yönetim tarafından ilk kez uygulanacak. Model, riskli yapıda oturan dar gelirli vatandaşlar, İBB iştirak şirketi KİPTAŞ, bankalar ve İBB olmak üzere dört paydaşa sahip olacak.

İBB yönetimi, model üzerinde yaklaşık bir buçuk yıldır çalışıyordu ve model, geçen Ocak ayında İBB Meclisi’ne onay için sunulmuştu. Meclis, projenin bu ayki oturumunda onaylamayı planlıyor.

Model, İBB’nin riskli binalarda oturan vatandaşları konutlarının yenilenmesi için KİPTAŞ ve dönüşümün finansmanı için de bankalarla koordinasyon görevi yapmasını gerektiriyor. KİPTAŞ, vatandaşa ve bankalara riskli binaların yıkılıp yeniden inşa edilmesi garantisini verecek. Bankalar ise hak sahiplerinin konut kredisi kullanmasını sağlayacak ve İBB, bankalar tarafından kullandırılacak konut kredilerinin faizlerini de ödeyecek. Kredi anapara üst limiti 1 milyon Türk Lirası ve vadesi de azami 10 sene şeklinde belirlendi. Anapara, vatandaş tarafından 10 senede, faiz ise İBB tarafından 10 sene boyunca bankalara ödenecek.

Faydalanmak için belirli kriterlerin karşılanması gerekiyor. Öncelikle, faiz desteğinden faydalanacak binanın riskli yapı raporu olması gerekiyor. Proje, KİPTAŞ ile uzlaşılmış olması, hak sahibinin dar gelirli olması (hane içi toplam gelirinin net asgari ücretin 2 katını aşmaması) ve bankaların hak sahibini kredilendirebilmesi gibi şartları da kapsıyor. Bir vatandaş en fazla bir konut için faiz desteğinden faydalanabilecek.

İBB tarafından 2,9 milyar liralık bütçe ayrıldı ve bu bütçeyle bir senede yaklaşık 14 bin 77 konutun dönüşümünün yapılması planlanıyor.

Kredi anapara üst limiti 1 milyon Türk Lirası ve vadesi de azami 10 sene şeklinde belirlendi.

Anapara, vatandaş tarafından 10 senede, faiz ise İBB tarafından 10 sene boyunca bankalara ödenecek. Örnek ödeme planına göre vatandaş birinci sene her ay ortalama 2 bin 700 lira taksit ödemesi yapacak. İBB tarafından, bu kapsamda her ay 17 bin TL’lik finansman desteği yapılmış olacak.

finans365.com özel haber

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP