DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Bir tapu üç kişinin üstüne olur mu?

Bir tapu üç kişinin üstüne olur mu?

ABONE OL
4 Mart 2023 21:47
Bir tapu üç kişinin üstüne olur mu?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Tapu, bir kişi üzerine olabileceği gibi birden fazla kişi üzerine de düzenlenebilir. Bu durumda tapu, bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişi veya ortağın mülkiyet hakkına sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Birden fazla maliğin yani tapu sahibinin düzenlendiği tapuya hisseli tapu adı verilmektedir.

Hisseli tapularda birden çok pay sahibi bulunmaktadır. Tüm hissedarlar bu hisseli tapuyu tek tapu haline getirebilmek için tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devri gerçekleştirebilirler. Ancak hissesini satmak istemeyen vatandaşlar hissesini satmayı reddedebilirler. Bu durumda hissedarlar, satış iptali davası açma haklarını saklı tutarlar. Anlaşmanın sağlanmaması gibi bir durumda hissedarların biri taşınmaz malın satılması için ‘İzale-i Şuyu’ davası açabilir.

Bina zemin tespit tutanağı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne onaylatılmalı ve belediyeden ‘iskan olur’ yazısı alınmalıdır. İmar barışı dosyasının tapuya teslim edilmesi sürecine girildikten sonra ise iskan tapu bedelinin hesaplanıp ortaya çıkan ödemenin yapılması ile İskanlı yeni tapunun çıkarılması sağlanır.

Hisseli arsaya ev yapmak veya birden fazla kişi üzerine düzenlenmiş bir tapu ile ilgili herhangi bir işlem yaparken, diğer hissedarların mülkiyet haklarını ihlal etmemeye dikkat etmek gerekmektedir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP