DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Hisseli tapunun yarısı satılır mı?

Hisseli tapunun yarısı satılır mı?

ABONE OL
4 Mart 2023 22:18
Hisseli tapunun yarısı satılır mı?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Hisseli tapu, diğer tapu türlerinden farklıdır ve birçok vatandaşın kafasında birtakım sorular oluşturur. Özellikle hisseli tapunun yarısı satılır mı sorusu, tapu sahiplerinin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Hisseli tapunun yarısı satılabilir. Kanunen tapuda hisseli tapu satışı yapılması yasaldır. Dairenin yarısının satımında daire dışında arsa veya dükkanın yarısının satışı esnasında bu işlem hisseli tapu satışı olarak geçmektedir. Bu tip işlemlere hisseli tapu satışı adı verilir.

Ancak, bir dairenin yarısını satın almak belirli riskler barındırmaktadır. Özellikle arsa yatırımı yapmak isteyen vatandaşlar, hisseli tapuda diğer hissedarların alım önceliği bulunduğu için bu kişilerin alımdan önce yapılması gereken, diğer hissedarlardan yazılı izin ve onay almalarıdır.

Hisseli Tapuya Haciz Gelirse Ne Olur?

Borçlunun borcunu ödememesi durumunda, herhangi bir yargı kararına gerek olmadan ilamsız icra yolu ile icra takibi başlatılır ve borçlunun malvarlığına haciz gelebilir. Hisseli tapu sahipleri de bu durumda risk altında olabilirler. Hisseli tapuya haciz gelmesi durumunda, tapudaki pay oranlarına göre işlem yapılır ve borç miktarının tamamı tahsil edilene kadar hissedarlara ait paylar satılabilir.

Hisseli Tapu Başkasına Devredilebilir Mi?

Hisseli tapunun satışa dair herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış noterde yapılan sözleşme ile veya tapu sicilinde gerçekleştirilir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım ya da şufa hakkına sahip olduğu da unutulmamalıdır. Bu haklar, diğer hissedarların satıştan önce hisseleri satın alma hakkını kullanmalarını sağlar.

Hisseli Tapu Üzerine Ev Yapılabilir Mi?

Hisseli tapuya sahip olan vatandaşların en çok sorduğu sorulardan biri de hisseli tapu üzerine ev yapılıp yapılamayacağıdır. Hisseli olan bir arsaya ev yapılması pek mümkün değildir. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmediği için ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekmektedir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP