DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?

Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?

ABONE OL
5 Mart 2023 21:02
Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Hisseli tapu, bir taşınmaz malın birden fazla kişi tarafından ortak kullanımını ifade eder. Bu ortaklığın tapu kaydında belirtilmesiyle hisseli tapu adı verilir. Hisseli tapu sahipleri arasında satış yapılması mümkündür, ancak satış öncesi pay sahiplerinin önalım ve şufa haklarına dikkat edilmelidir.

Hisseli tapunun satışı noter aracılığıyla gerçekleştirilir. Satış işlemi sırasında taraflar arasında satış sözleşmesi imzalanır ve tapu siciline kaydedilir. Ancak satış öncesinde diğer pay sahiplerine önalım hakkı tanınması gerekir. Önalım hakkı, pay sahibine, satışa konu olan payı satın alma hakkı verir. Bu nedenle, satıcı önce diğer pay sahiplerine önalım hakkını teklif etmelidir. Eğer diğer pay sahipleri önalım hakkını kullanmak isterse, satıcı bu payı diğer pay sahibine satmak zorundadır.

Şufa hakkı ise, bir pay sahibinin, satış öncesinde diğer pay sahiplerinin paylarını satın almak istemesi durumunda devreye girer. Şufa hakkı, diğer pay sahiplerine satış teklif edildiğinde, pay sahibine satın alma hakkı verir. Satıcı, diğer pay sahiplerine satış teklif ettiğinde, şufa hakkı olan pay sahibine de satış teklifi yapmak zorundadır. Eğer şufa hakkı olan pay sahibi satışı kabul ederse, satıcı bu payı şufa hakkı olan pay sahibine satmak zorundadır.

Hisseli Tapu Nedir Ve Nasıl Oluşur?

Hisseli tapu, bir taşınmaz malın birden fazla kişi tarafından ortak kullanımını ifade eder. Hisseli tapuda, gayrimenkul sahiplerinin isimleri net bir şekilde yazılır ve kaç ortak varsa belirtilir. Bu belge, gayrimenkulün kaç ortağının olduğunu detaylı bir şekilde gösterir.

Hisseli tapuda her pay sahibinin hissesi eşit değildir. Payların eşit olup olmadığı, tapu kaydından öğrenilebilir. Hisseli tapuda yer almayan tek konu, hangi ortağın hangi bölümün sahibi olduğudur. Bu nedenle, hisseli tapu sahiplerinin, tapu kaydını dikkatli bir şekilde incelemeleri gerekir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP