DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi?

Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi?

ABONE OL
9 Mart 2023 23:19
Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Tapusu olmayan evlerin satışı mümkün değildir. Tapu, bir mülkün sahipliğini ve resmiyetini belirleyen bir evraktır. Tapusu olmayan evlerin satışı hukuki bir dayanağı olmadığı gibi resmi bir geçerliliği de bulunmaz. Dolayısıyla, bir ev satın alırken mutlaka tapusunun olup olmadığını kontrol etmek gerekir.

Hisseli Tapuda Habersiz Satış İptal Edilir Mi?

Hisseli tapuda, bir hissedarın habersiz satışı iptal edilebilir. Hisseli taşınmazlarda bir hissedarın hissesini satmak istemesi durumunda, öncelikle diğer ortaklara satmak için bir ihtarname çekmesi gerekmektedir. Eğer diğer ortaklar satın almak istemezlerse, bu yazılı olarak bildirilmelidir. Ancak bu işlemler yapılmadan bir hissedar kendi hissesini satarsa, diğer hissedarlar satışın iptali için dava açabilirler.

Hisseli tapunun satışında noter sözleşmesi veya tapu sicili kullanılabilir. Ancak pay sahiplerinin önalım hakları bulunduğu için, payların satışı diğer paydaşların onayı olmadan gerçekleşemez.

Bir evin tapusu başkasına devredilirken, öncelikle gerekli evrakların hazırlanması ve tapu harcının yatırılması gerekmektedir. Daha sonra ALO 181’i arayarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemlerine girerek randevu alınmalıdır. Randevu gününde alıcı ve satıcı tapu müdürlüğüne giderek tapu devir işlemini gerçekleştirirler.

Tapu müdürlüklerinde işlem yapmak için randevu almak zorunludur. Ayrıca satıcıyı temsil edecek vekil, vasi veya kayyım gibi kanuni temsilcilerin vekalet belgesi almaları gerekmektedir. Tapusu olan bir ev satın alırken, tapunun eksiksiz ve doğru olup olmadığını kontrol etmek çok önemlidir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP