DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Tapuya evrakları verdikten sonra ne olur?

Tapuya evrakları verdikten sonra ne olur?

ABONE OL
9 Mart 2023 23:23
Tapuya evrakları verdikten sonra ne olur?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Tapu işlemleri, gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde oldukça önemli bir süreçtir. Bu süreçte, tapuya evraklar verildikten sonra neler yapılacağı merak edilen bir konudur. Bu yazıda, tapuya evraklar verildikten sonra neler olacağına dair detaylı bilgiler vereceğiz.

Tapu işlemleri için öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinden randevu alınması gerekmektedir. Randevusuz işlemler gerçekleşmemektedir. Randevu alındıktan sonra tapu müdürlüğüne gidilir ve evraklar teslim edilir. Evraklar eksiksiz olduğunda tapu devir süreci başlar.

Tapu devir süreci, tapu harcının ödenmesi ile başlar. Tapu harcı ödendikten sonra, tapu harç dekontları ilgili memura verilir ve Akit Odası’nda tapu kayıtları imzalanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra, tapu müdürlüğü tarafından yeni tapu belgesi düzenlenir ve tapu sahibi değişikliği resmi olarak kaydedilir. Aile içi tapu devri ise belediyelerin tapu dairelerinde gerçekleşir. Hibe şeklinde olan harçlar satışa göre kıyaslandığında yüksek olduğu için, gayrimenkul devrinde sık sık kullanılan yöntem satıştır.

Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılmalıdır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemlerine girilerek tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı, satıcı taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini yapar.

Tapu devri işlemi noterlerde de yapılabilmektedir. Gayrimenkul alım ve satımındaki giderek artan yoğunluk nedeniyle, devir işlemlerinin noterlerde de yapılmasına karar verilmiştir. 1 Ocak 2023 yılında devreye giren yeni düzenleme ile alım ve satım işlemleri noterlerde de gerçekleştirilebilecektir.

Tapu devir işlemleri oldukça önemli bir süreçtir ve bu işlemler sırasında eksiksiz evrak hazırlığı, tapu harcı ödemesi ve randevu alınması gibi adımların takip edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde, tapu devir işlemleri güvenli ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP