DOLAR

32,2053

-0.22%
EURO

35,1156

-0.22%
ALTIN(gr)

2.498,17

1,32%
BİST 100

%
Zilyetlik hakkı nedir? Zilyetlik ne demek?

Zilyetlik hakkı nedir? Zilyetlik ne demek?

ABONE OL
15 Mart 2023 20:47
Zilyetlik hakkı nedir? Zilyetlik ne demek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hisse tevhidi işlemi, hisse senetlerinin nominal değerinin düşürülmesi ve çıkarılmış olan fazla hisselerin iptal edilmesi yoluyla gerçekleştirilen bir şirket kararıdır. Hisse tevhidi, şirketin sermaye yapısında değişiklik yaparak, hissedarlarının şirketin yönetimine katılımını kolaylaştırmayı ve şirketin piyasa değerini artırmayı amaçlar.

Hisse tevhidi işlemi, genellikle şirketin birim hisse senetlerinin değerinin artması ve yatırımcıların hisse senetlerine olan ilgisinin artması için gerçekleştirilir. Bu işlem, hisse senetlerinin nominal değerinin düşürülmesi sonucu hisse senetlerinin fiyatının artması ve şirketin piyasa değerinin yükselmesi bekler.

Hisse tevhidi işlemi, şirket yönetiminin bir kararıdır ve hissedarlar genellikle bu işleme oy verirler. Hisse tevhidi işlemi sonrasında, hissedarların ellerindeki hisse senedi adedi değişmez, ancak hisse senetlerinin nominal değeri ve fiyatı düşer. Bu işlem sonrasında, şirketin toplam hisse senedi sayısı azalacağından, şirketin kar dağıtımı oranı ve temettü oranları da değişir.

Hisse tevhidi işlemi yapacak olan şirketler, öncelikle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenmiş kurallara ve düzenlemelere uygun olarak hareket etmelidirler. Bu nedenle, hisse tevhidi işlemi yapmak isteyen şirketlerin öncelikle SPK’ya başvurarak izin almaları gerekir.

Hisse tevhidi işlemi, şirketlerin sermaye yapılarını düzenleyerek, yatırımcıların şirketle ilgili güvenlerini artırabilir ve şirketin piyasa değerini yükseltebilir. Ancak, hisse tevhidi işlemi sonrasında, şirketin finansal durumunda bir değişiklik olmayacağından, hisse senetlerindeki değer artışı kalıcı bir yükseliş sağlamaz.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP