DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
İpotekli tapu satılır mı?

İpotekli tapu satılır mı?

ABONE OL
2 Nisan 2023 22:47
İpotekli tapu satılır mı?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

İpotekli bir tapu belgesi, satılabilecek bir mal varlığıdır. Ancak satış işlemi yapılabilmesi için, ipoteğin kaldırılması gerekmektedir. Bunun için, tapu sahibi ya da satıcı tarafından kredi borcunun tamamının ödenmesi, ya da yeni bir kredi açılması gerekmektedir. Yeni kredi açılması durumunda, eski kredi borcu kapatılarak, alıcıya yeni bir kredi açılır.

İpotekli bir tapu belgesinin satışı için gereken belgeler arasında tapunun aslı veya fotokopisi, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, emlak değeri belgesi, vekaletname (eğer tapu işlemleri başkası tarafından yapılıyorsa) ve zorunlu deprem sigortası belgesi bulunmaktadır.

İpotekli tapu satışının yasal dayanağı, Türk Medeni Kanunu’nun 1019. maddesi hükmüdür. Buna göre, ipotekli bir taşınmazın, ipotek borcu ile birlikte bir başkasına temlikine engel yoktur. Ancak temliki takiben, Tapu Müdürü alacaklıya durumu bildirecek ve alacaklı bir yıl içinde eski borçludan yeni bir teminat talep etmez ise, borçlu yeni maliki kabul etmiş sayılacaktır.

İPOTEKLİ TAPU SATIŞI İÇİN GEREKENLER

  • Tapunun aslı veya fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (TC kimlik numarası görünmeli)
  • İlgili belediyeden alınmış gayrimenkulün emlak değerini yani rayiç bedeli belirten belge
  • Tapu işlemlerini başkası -örneğin gayrimenkul danışmanı- yapıyorsa vekaletname
  • Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) belgesi

İPOTEKLİ TAPU SATIŞININ YASAL DAYANAĞI

İpotekli bir taşınmazın, ipotek borcu ile birlikte bir başkasına temlikine engel yoktur. Bunun için ipotek alacaklısının izni de gerekmez. Temliki takiben, Tapu Müdürü TMK’nın 1019. maddesi hükmü uyarınca alacaklıya durumu bildirecek, alacaklı bir yıl içinde eski borçludan yeni bir teminat talep etmez ise, borçlu yeni maliki kabul etmiş olacaktır.

finans365.com özel içerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP