DOLAR

32,1190

-0.15%
EURO

35,1797

0.08%
ALTIN(gr)

2.470,34

0,12%
BİST 100

%
Cüzdanınızda 1 TL ve 50 kuruş varsa aman dikkat! Darphane az önce duyurdu
  • Finans 365
  • Finans
  • Cüzdanınızda 1 TL ve 50 kuruş varsa aman dikkat! Darphane az önce duyurdu

Cüzdanınızda 1 TL ve 50 kuruş varsa aman dikkat! Darphane az önce duyurdu

ABONE OL
14 Nisan 2023 11:03
Cüzdanınızda 1 TL ve 50 kuruş varsa aman dikkat! Darphane az önce duyurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Darphane az önce duyurdu! Cüzdanınızda 1 TL ve 50 kuruş varsa aman dikkat! Türkiye’deki enflasyon krizi ve yüksek döviz kuru nedeniyle Türk Lirası değeri düşerken, Darphane tarafından madeni para üretiminde değişiklik yapıldı. Bu makalede, Darphane’den yeni Türk madeni paraları kararı hakkında ayrıntılı bilgiler verilecektir.

1. Madeni Para Değer Kaybı

Türk lirasındaki madeni paraların değer kaybı sonrası, Darphane, madeni Türk Lirası için 14 yıl sonra ilk kez değişiklik yaptı. Artan maliyetler sonrası madeni 1 lira ve 50 kuruşlarda ağırlık azaltıldı.

Değişikliklerin Açıklaması

Yeni değişiklik ile madeni Türk Lirası yarım milim incelirken, üretimde yüzde 30 tasarruf sağlandığı ifade edildi. Kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranları değişti. Artık, paraların ağırlıkları da değişti. 1 lira 8.2 gramdan 6.6 grama geriledi. 50 kuruşsa 6.8 gramdan 5.5 grama düştü. Paranın kalınlığı da yaklaşık yarım milim oynadı.

Tasarruf Sağlama Amaçlı Değişiklik

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü artan maliyetlerden sonra çalışmalara başladı. Ağırlık azaltılarak aynı değere kavuşması beklenen madeni paraların, Gramı azaldı, ağırlığı değişti, inceldi. 14 yıl sonra madeni paralarda değişikliğe gidildi.

Yeni Madeni Paraların Üretimi

İlk etapta 1 TL ve 50 kuruş piyasaya sürüldü. 1, 5, 10 ve 25 kuruşla ilgili çalışmalar ise devam ediyor.

Madeni Paraların Değer Kazanması

Türk lirasındaki madeni paraların değerinin artması için birçok adım atıldı. Değer kaybının önüne geçmek için, madeni para üretiminde tasarruf sağlama kararları alındı. Yeni madeni paraların piyasaya sürülmesiyle birlikte, madeni paraların değer kaybı da engellenmiş oldu.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • Mehmet Şenol

    Metali, üzerinde yazan değerinden daha fazla ediyor. Dandik Türk lirası. Parayı pula çevirdiler. Hep yanlış ekonomi politikaları. Biri kuru inat uğruna (faiz artırmayarak) enflasyonu coşturdular.


HIZLI YORUM YAP