Kara Listede Olan Biri Nasıl Kredi Çekebilir?

Kara Listede Olan Biri Nasıl Kredi Çekebilir?

Bankadan kredi çekmek isteyen kişilerin bazı şartları taşımaları gerekmektedir. Bu şartları taşıyan kişilerin banka kredi başvuruları kabul edilirken taşımayan kişilerin ise başvuruları reddedilmektedir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:04
Kara Listede Olan Biri Nasıl Kredi Çekebilir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kredi kullanma şartları arasında yer alanlardan biride kişinin kredi istihbarat süreci sonucunda olumlu bulunmasıdır. Bunun içinde temiz bir kredi sicili gerekir. Kişinin kara listeye girmesi başlı başına bir kredi red nedeni olarak kabul edilmekte olup zaten kara listede olanlara kredi verilmesi bankacılık kurallarına aykırıdır.

Kara Listede Olan Kredi Alabilir Mi?

Hayır, kara listedeyken kredi almanız kesinlikle mümkün değildir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından kara listedikelere kredi verilmesi yasaklanmakta olup kara liste affı çıksa dahi kişinin kredi sicili bozulduğu için kredi onayı alması zorlaşmaktadır.

Günümüzde bankalar ortak bilgi ekranı olarak tanımlanan Findeks kredi notu sistemi üzerinden kredi başvurularını değerlendirmekte olup bu nedenle Merkez Bankası kara liste affı ile beraber kara listede olanların bilgilerini silsede bankalar bu bilgileri saklamaya devam etmektedir. Yani kara liste affı ile Merkez Bankası kendi veritabanını temizler ancak bankaların bu bilgileri silmesini zorunlu kılma hakkına sahip değlidir. Bu nedenle kara liste temizleme işlemi ile kişinin kredi sicili temizlenmemektedir.

Kara Listeden Çıkmak Yeterli Mi?

Ne yazık ki bu sorunun yanıtı da bankalar tarafından hayır olarak verilmektedir. Kara listeden çıkma dilekçesi verilerek ve bankaya olan borç kapatılarak ödense bile banka hemen kredi onayı vermeyecektir. Kişinin bunun için yavaş yavaş banka hesaplarını aktif olarak kullanmaya başlaması ve bankaların güvenini tekrar kazanmalıdır.

Finans365..com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP