Otomotiv Üretiminde 2022 Nasıl Olacak?

Otomotiv Üretiminde 2022 Nasıl Olacak?

Otomotiv yetkili satıcıları Derneği (OYDET) yönetim kurulu başkanı Turgay Mersin, Otomotiv piyasasında 2021 senesinde meydana gelen gelişmeler ile 2022 senesi beklentilerine yönelik yapmış olduğu açıklamada, oldukça çetin, çıkışlı inişli ve her ayına başka olayların damga vurduğu bir telini daha geride bırakıldığını söyledi.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:02
Otomotiv Üretiminde 2022 Nasıl Olacak?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Otomotiv Yetkili satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, imalat ile tedarikten kaynaklı bir şekilde meydana gelen problemler, arz-talep dengesinin bozulması başta olmak üzere kur hareketliliği ile faizlerin sene sonu kapanışını etki eden etmenler olarak 2021 senesi boyunca piyasanın karşısına çıktığını dile getirdi. 2021 senesinin toplam satışlar açısından bakıldığında 2020 senesinin altında ya da geçen seneye oranla yakın seviyelerde kapanış yapacağını düşündüklerini dile getiren Mersin, yeni seneye başlarken 1 milyon adede doğru bir hedef vardı fakat kasım ayı sonu itibariyle otomotive pazarı, 675 bin civarında gerçekleşti. 2020 senesini yakalanmak ve daha da geçmek amacıyla 100 bin adet daha satış yapılması gerekiyor. Fakat tedarikte meydana gelen problemler sebebiyle bu rakama ulaşmak hiç dekora görünmüyor. Şeklinde ifadeler kullandı.

 Yönetim kurulu başkanı Mersin, artış gösteren fiyatlar sebebiyle satışı gerçekleştirilen araçların %90 ile %95’inin %80’lik özel tüketim vergisi dilimine giriş yaptığını, bu sebeple de hızlı bir biçimde özel tüketim vergisi matrahlarının güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

Otomatiği Piyasasını 2022‘de Bekleyen Olası Senaryolar

2022 senesi açısından bakıldığında ise beklentilerini de paylaşılan yönetim kurulu başkanı Mersin, bugünkü talep göz önüne alındığında eğer arz problemi belli bir düzene girilirse pazarın adet şeklinde çok önemlidir düşüş yaşamayacağını söyleyebileceklerini söyledi. Fakat Türkiye‘deki hızlı ve yukarı çok yönlü, değişiklik gösteren kur hareketleri sebebiyle maliyetler artış göstermeye devam ettiği takdirde bu artışlar, fiyata yansıyacağı için talepte bir daralma olması da kaçınılmaz bir hal alacaktır. Diğer taraftan, piyasanın en önemli kaldıraç etkisi oluşturan faktörü kredi faizleri ile kolay ulaşabilmesi ve bugünkü ortamda oldukça büyük bir yara almış durumda.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP