Fitch Türk Bankalarının Döviz Likiditesine Dikkat Çekti!
  • Finans 365
  • Döviz
  • Fitch Türk Bankalarının Döviz Likiditesine Dikkat Çekti!

Fitch Türk Bankalarının Döviz Likiditesine Dikkat Çekti!

Fitch geçtiğimiz günlerde “Bankaların döviz likiditeye ulaşmaları merkez bankasına yüksek oranda bağımlı hale geldi.” Şeklinde bir açıklamada bulundu, ardından da Türkiye bankalarına yönelik 3. Çeyrek veri izleme bültenini yayınladı. İşte detaylar..

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:03
Fitch Türk Bankalarının Döviz Likiditesine Dikkat Çekti!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kuruluşun değerlendirmelerine göre Türk bankalarından sorunlu olan kredi oranının 9. Ay sonunda +4.1’e indiğine dikkat çekildi, bankalarda kredi büyüme hızı ise 3. Çeyrekte yükselen faiz oranları ve Aktif Radyosu düzenlemesinin mecburiyetinin kalkması ile gevşetildiği kaydedilmiş oldu.

Bununla beraber raporda “Aktif rasyosunun yıl sonunda kalkacağı açıklandı, adım bankacılık sektöründe normalleşme yönünde sinyal olarak algılandı” şeklinde bir ifadeden de bahsediliyor. Bankaların değer kaybı öncesi karlılıklarının güçlü olduğu ve çekirdek sermaye oranlarının birçok bankada yeterli seviyede olduğu görüldü.

Fitch Başka Hangi Açıklamalarda Bulundu?

Fitch bunlar dışında bankaların sermaye oranları bağlantılı riskler yüksek. Volatil piyasa koşulları değerlendirildiğinde refinansman riskleri yüksek ancak bankalar pandemi döneminde dış finansmana makul oranda erişimi sürdürdüler. Bankaların döviz likiditeye ulaşmaları merkez bankasına yüksek oranda bağımlı hale geldi” şeklinde bir yorumda bulundu.

Bu açıklamalar ışığında raporda Türk bankalarının döviz likiditlerinin kısa vadeli piyasaya hassas dış finansman ihtiyaçlarını kapatmak için yeterli olduğunu da vurguladı. Fitch kredi derecelendirme kuruluşu, 2020 Ağustos ayında konuyla alakalı başka açıklamalarda da bulunmuştu. O zamanda düşüncelerini “Döviz rezervlerinin tüketilmesi, zayıf para politikası güvenilirliği, negatif reel faizler ve güçlü kredi teşvikinin kısmi ateşlemesiyle gelen yüksek cari açık, dış finansman risklerini ağırlaştırdı.

Siyasi baskılar, Merkez Bankası’nın sınırlı bağımsızlığı ve gelişmelere yanıt vermekte gecikmesi, politikanın sıkılaştırılmasında yetersiz kalınması riskini artırıyor. Bu da dış dengesizliklerin artmasına, piyasada istikrarsızlığa ve daha uygunsuz bir düzeltmeye yol açıyor.” Şeklinde ifade etmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP