DOLAR

32,4186

-0.07%
EURO

34,8282

0.23%
ALTIN(gr)

2.431,61

-0,27%
BİST 100

%
Yakın İzleme Pazarı’na (YİP) Nur mu Yağıyor? Borsada Neler Oluyor?
  • Finans 365
  • Borsa
  • Yakın İzleme Pazarı’na (YİP) Nur mu Yağıyor? Borsada Neler Oluyor?

Yakın İzleme Pazarı’na (YİP) Nur mu Yağıyor? Borsada Neler Oluyor?

Son dönemlerde ulaştığı seviye ve yatırımcı sayısı ile rekorlar kıran BORSA İSTANBUL' da birçoğu yeni ve daha bilinçlenememiş yatırımcılar sosyal medya ve farklı iletişim kanalları aracılığı ile mali durumunu bilmedikleri şirketlerin hisselerini alabilmekte ve bundan dolayı mağduriyetler oluşabilmektedir. Yatırımcılar alanında marka olmuş ve düzenli olarak büyüyen şirketlere yatırım yapmak yerine aşırı değerlenmiş, sığ, mali verileri kötü olan şirketlerin hisselerine neden yönlendiriliyor?

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:25
Yakın İzleme Pazarı’na (YİP) Nur mu Yağıyor? Borsada Neler Oluyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son zamanlarda YİP (Yakın İzleme Pazarı) nda ki borsa şirketlerinde enteresan fiyatlamalar olmaya başladı. Geçmişte ciddi mağduriyetler yaşanmış olması nedeniyle bu konuda yatırımcıları bilgilendirmek amacıyla bu pazardaki şirketlerin son durumlarını sizler için mercek altına aldık.

YİP (Yakın İzleme Pazarı) nedir?

Eski ve daha çok bilinen adıyla Gözaltı Pazarı, mevcut düzenlemeler, standartlar ve finansal durum açısından gereklilikleri sağlayamayan şirket hisselerinin kamu yararı adına borsa kotundan çıkarılarak incelendiği yerdir. Diğer geniş ifadeyle;

Yatırımcılar arasında yıllardır Gözaltı Pazarı olarak bilinen Yakın İzleme Pazarı (YİP) yeni adıyla yatırımcılara Borsa İstanbul bünyesinde W sembol kodunda Pay Piyasası pazarları altında hizmet vermektedir. Payları Borsa İstanbul’da işlem gören bazı şirketler zaman zaman pay işlemleri ile ilgili olağan dışı durumlarla karşılaşabilirler. Bu durum onların mevcut düzene uyum sağlayamaması ve kamuyu zamanında yeterince aydınlatamamasına neden olabilmektedir. Örnek olarak senetleri pay piyasasında işlem gören şirketlerin, yatırımcıları ilgili zamanda kurallara göre uygun bir şekilde bilgilendirmemiş olmaları, hatalı veya eksik bilgiler vermiş olmaları sonucunda yatırımcıları mağdur etmeleri söz konusu olabilir.

Bu durum, Borsa İstanbul’da bu tarz pay senetlerinin gözetim, denetim ve inceleme altına alınmasına sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla Yakın İzleme Pazarı (YİP), pay senetlerin izlemeye alındığı, yatırımcıları devamlı olarak zamanında bilgilendirmelerinin sağlandığı ve söz konusu şirkete yatırım yapmış yatırımcıları sahiplerine likidite olanağı sağlandığı bir pazar olarak kurularak hizmet vermektedir. Bu gözetim ve inceleme durumu, yatırımcıları oluşabilecek olası negatif risklere karşı önlemekle birlikte, yatırımcıyı koruma amacı taşır.

YİP (Yakın İzleme Pazarı) ndaki şirketlerin son durumları MERCEK!

ALMAD (Altınyağ Madencilik Enerji Yatırımları AŞ.)

Almad şirketinin finansallarını incelediğimizde şirketin bu yıl finansallarının görünür şekilde olumlu ya gittiğini ilk 9 ay içinde 28 milyon kar yazarak öz sermayesinde ciddi bir katkı yaptığı belirgin şekilde gözükmektedir. Şirketin sermayesi 105 milyon lira öz sermayesi son karla birlikte 59 milyona yükselmiş durumda. Yalnız bilançoyu incelediğimizde bu kar esas faaliyet karından gelmiyor yeni yapılan yatırımların ve iştiraklerden gelen karlar nedeniyle oluşmuş durumda. Bu trendde önümüzdeki yıl da devam ederse ALT Pazara geri dönebilir. 2021 yılı da 2020 yılı gibi olumlu geçerse dönüş mümkün görünüyor. Şirketin borsadaki piyasa değeri 240 milyon piyasa değerlerine ulaşmış durumda ama artık bu yıl bir çok hissede biraz köpükler gördüğümüz için bunu normal karşılayabiliriz ancak diğer şirketlerde abartı olanları yine sizlerle paylaşacağız ki bu konularda dikkatli ve bilgi sahibi olarak yatırımlarınıza ışık tutması gayesindeyiz.

ARTI (Artı Yatırım Holding) :

Yakın zamanda YK Holding’ in sahibi Yalçın Yalçınkaya’ nın imtiyazlı paylarını satın aldığı ARTI Yatırım Holding yakın zaman önce %400 bedelli sermaye artırımı kararı aldı. Şirketin sermayesi 10 milyon özsermayesi 2.3 milyon seviyesinde. Şirketle ilgili haberleri incelediğimizde yeni patronun işbaşı yapması ile birlikte bankalarla olan borç kapatılmış durumda. Bu iyi bir gelişme. Buradaki yatırımcıların tek dikkatli olması gereken nokta olarak dikkatimizi çeken şey %400 bedelli sermaye arttırımı kararı ile şirket hisseleri 2 liralardan 10 liralara gitmiş şuan 8.60 seviyelerinde. Burada şu uyarıyı yapmak istiyoruz. Birincisi şirketin %99 u halka açık yani bu bedelli sermaye arttırımın da aslında halk parayı koymuş olacak. Yani şirket için lazım olacak para halktan toplanmış olacak. Açıkçası %99 u halka açık ve bu kadar yüksek bir bedelli sermaye arttırımını SPK nın onayladığına pek şahit olmadığımızı belirtmek isterim. Muhtemelen SPK, patrondan kullanılmayan rüçhanların kullanılmasının taahhüdünü yada bir kısım tahsisli olarak içeriye kaynak koymasını isteyebilir. Burada dikkat edilmesi gereken fiyatlama tarafında baktığımız 1 lira nominal den kullanıldığı için rüçhanlar. Bu hissenin 5-6 liraların üstünde durması lazım ki bölündüğü zaman fiyat 1.50 – 2 lira aralığında olacaktır. O zaman 1 liradan kullandığınız rüçhanı daha iyi fiyattan satabilme imkanınız varsa bu bedelliye katılmak anlamlı olacaktır. Bunu muhtemelen patronlarda biliyordur. O yüzden mi fiyat yukarıda duruyor? Onun yorumunu siz kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Şirketin piyasa değeri 86 milyon.

ATSYH (Atlantis Yatırım Holding) :

Atlantis Yatırım Holding in sermayesi : 8 milyon TL Özsermayesi 2.3 miyon şirketin %97.83 ü halka açık. Şirketin finansal verilerine baktığımızda bir ciro artışı görülüyor fakat bu kar olarak bilançoya yansımış değil. Açıkçası şirketin bir şeyler yapıp kar etmesi lazım. Şirketin banka kredisi vs. olmaması olumlu ama alacak tahsil vadesi gibi etkenler kar marjını daraltıyor. Esas faaliyet karı düşük dolayısıyla 10 milyon ciro ile yani %20 bandında bir kar edebilse o zaman şirket ayağa kalkar. Yatırım Holding olduğu için iştirakleri gıda ve tarım sektöründe bulunuyor. Şuan ki finansallarla umut vadeden bir durumu yok. Şirketin borsadaki piyasa değeri 77 milyon.

BRKO (Birko Birleşik Koyunlular) :

Bir zamanların dev markası Koyunlu Halıları olarak bilinen BRKO açıkçası bu pazarda ve bu durumlarda olması üzücü bir durum. Şirketin esasen fabrika tesisleri, yapılan yatırımlar gözönüne alındığında gerçekten göz kamaştırıcı olduğunu belirtmek isteriz fakat son on yıldır finansal anlamda şirketin bir türlü istenilen sıçramayı yapamadığı gözlemleniyor. Bu şirket kooparatif şeklinde Niğde halkının katkıları ile kurulmuş büyütülmüş zamanında Türkiye’de halı sektöründe marka olmuş bir şirket. Fakat anlaşılan çok başlı olması yani sermayedarlık anlamında güçlü bir sahipliğin bulunmaması şirketin sıçrayamamasının en büyük engeli olarak görülmektedir. Şirketin sermayesi 120 milyon ve tamamı borsaya kote. Şirketin 133 milyon geçmiş yıl zararından dolayı özsermayesi 77 milyonlara gelmiş durumda. Gerçekten fabrikayı gezdiğinizde bugünkü şartlarda böyle bir tesisi 400-500 milyonlara kuramazsınız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yönetimsel hatalar şirketi bu duruma getirmiş durumda geçmiş yıllarda 100 milyon un üstünde ciro lar gördüğümüz şirkette şuan ciroları 20 milyon lar seviyelerine düşmüş durumda şirket piyasa değeri: 133 milyon da diğer gözaltındaki açıkçası çok bişey olmayan şirketlerle karşılaştırdığınızda ucuz diyebiliriz. Ancak şirketin mutlaka ve mutlaka bir hamle yapması gerekliliğinin de altını çizmek isteriz.

BRMEN (Birlik Mensucat) :

Birlik mensucat ın finansallarını incelediğimizde bu yıl yazılan zararla birlikte özsermayesi eksi ye dönmüş durumda. Şirketin sermayesi :16.437.222-TL fakat şirket teknik olarak iflas durumuna geldiğinden 55 milyon luk yakın zamanda varlık satışı gerçekleştirilmiş. Bu doğru bir hamle çünkü yıllık en az 10 milyonluk finansman gideri yazmakta. Fakat şirketin cirosunun düşüklüğü genel yönetim giderleri girdiğinde esas faliyette bile artı yazamadığı için bu konuda bir şeyler yapılmalı. Şirketin %99 u halka açık bu konuda da inşallah bu varlık satışı ile birşeyler yapılması gerkliliğinin altını çizmek isteriz. Şirketin borsadaki piyasa değeri 45 milyon civarında.

CASA (CASA Emtia Petrol) :

Eski Karsusan olarak bildiğimiz yapısının değiştirildiği CASA en sonki tahsisli sermaye arttırımı ile birlikte bütün özsermaye kaybı meselesini halletmiş durumda. Yakında alt pazara geçişe hazırlanıyor. Sermaye : 4.900.000 TL özsermayesi 47 milyon olmuş durumda geçmişte ki 100 bin liralık cirolardan bugün 40 milyon cirolarda tek negatif yönü spekülatif hareketlere sermaye düşüklüğü ve hisse sayısının az olmasından dolayı bugün itibariyle 710 milyon borsada piyasa değerine ulaşmış durumda bu konuda yatırımcıların dikkatli olmasını öneririz.

COSMOS (Cosmos Yatırım Holding) :

Yakın zamanda bu konu ile ilgili sitemizde bir analiz yapmıştık. Burada yatırımcıları tek uyaracağımız konu patron satışları. Şirketin sermayesi :6 milyon Özsermayesi 3.8 milyon burada şirketin kottan atılması vs gibi bir risk bulunmuyor. Tek iştiraki Enerji ofisi Akaryakıt dağıtımı şirketi bu şirketin son yıl da fena bir yıl geçirmemiş. Bu iştiraki incelediğimizde banka borcu bulunmuyor. Bu yılki karla ve araç değerleme artışı ile özsermaye artıya dönecektir. Lakin tek sıkıntı şirketin piyasa değeri 90 milyon içerideki araçları satsanız 20 milyon bunun %60 ı Cosmos un olduğunu düşündüğünüzde 11 milyon özsermaye yaptığını varsayarsak. Patronlardan bir tanesi eski borsacı işi bildiğinden şirketin de bu değeri asla etmiyeceğini bildiğinden satış a geçmiş durumda yaklaşık %25 e yakın şuana kadar mal satmış durumdalar. O yüzden yatırımcıların bu konuda dikkatli olmasını öneririz.

DARDL (Dardanel Önentaş Gıda) :

Dardanel bilançolarını toparladı ciddi ciro artışı ve karlılıkla özsermayedeki sıkıntılarını halletti yakında Alt pazardan çıkmaya hazırlanıyor. Yalnız eskiden de bir çok spekülatif hareketlere maruz kalan hisse fiyatları gene uçmuş durumda bugün itibariyle piyasa değeri 1.7 milyar seviyelerine gelmiş durumda o yüzden bu konuda yatırımcıları uyarmak isteriz onun dışında geçmişte yatırımcılarını üzen şirket iyi noktalara gelmesi olumlu bir gelişme.

DENGE (Denge Yatırım Holding) :

Uğur Bayraktar ın yakın zamanda sattığı yeni sahipleri Erdal Kılıç ve Veysi Kaynak ın olduğu Denge yatırım holding. Yeni dönemde adına yakışacak Yatırım Holding olması konusunda yatırımcıları da merakla yeni yatırımlar ve faaliyetlerini dört gözle beklemektedir. Piyasa değeri şuan itibariyle 300 milyon seviyelerde bu fiyatı eder mi? konusunda beklentilerin olması anlamında normal karşılanılabilinir.

DIRIT (Diriteks Diriliş Tekstil) :

Geçmişte gene kötü niyetli patron vur kaçlarından birinin yaşandığı Diriteks yeni yönetimi ile birlikte birşeyler yapmaya çalışıyor. Geçmişteki banka borçları nedeniyle işletme sermayesi çeken şirket bunun için bedelli sermaye arttırımı , tahsisli sermaye arttırımı ve varlık satışı konusunda işletme sermayesine ulaşıp üretim yapmak için bir takım çabalarda olduğunu haberlerinden görüyoruz. Bu sorunlarını hallederse düzlüğe çıkıp yatırımcısını inşallah mutlu eder. Şuanki borsa değeri : 50 milyon sermayesi :10.650.000-TL özsermayesi 3 milyon 740 bin seviyesinde.

EPLAS (Ege Plastik) :

Sermayesi 20 milyon olan şirket son dönemdeki göz kamaştırıcı performansı ve karlılığı ile 100 milyon özkaynaklarına çıkmış durumda. Yatırımcılarını her anlamda mutlu etmiş olduğu görünmekte bu bağlamda beklentiler ışığında 780 milyon lara gelen piyasa değerini normal karşılayabiliriz. Yakında üst pazarda işlem görmeye hazırlanmaktadır.

EKİZ (Ekiz Yağ ve Sabun San.AŞ.) :

Şirketin sermayesi :7.177.729 TL özsermayesi 7.5 milyon seviyesinde şimdilik ayakta durmaya çalışıyor şirket yalnız finansman giderlerinden dolayı son dönemde gene ciddi zararlar yazmaya başladı. Bu durum böyle giderse gene özsermayesini kaybetme noktasına gelebilir. Şirketin borsa değeri 56 milyon seviyesinde.

EMNIS (Eminiş Ambalaj) :

Eminiş ambalaj geçmişte konkordoto ilan eden şirket özsermayesi eksiye dönmüş durumda 3. Ve 6. Aylarda zarar yazan şirket 9 aylık ta kar yazması ile yatırımcılarına ohh dedirtti. Şirketin sermayesi 6.2 milyon şirket yönetiminin en akıllıca yaptığı banka ya borçlanacağına alacaklılarla masa kurup anlaşması en azından finansman gideri tarafından şirketin nefes almasını sağlamış durumda ama bu ciro ve karlılık la nasıl borçlar ödenecek nasıl tekrar eski günlerine dönecek açıkçası bişeyler yapılmasının şart olduğu görülüyor. Enterasan şekilde şirket piyasa değeri : 260 milyon lara gelmiş durumda bu konuda artık köpüğün köpüğü oluşmuş yatırımcıların dikkatli olmasını öneririz.

ETILR (Etiler GIDA) :

Sermaye :40 milyon Özsermayesi 20.437.000 yakın zamanda yapılan sermaye arttırımı yapan şirket ayakta kalmaya çalışıyor. Fakat bir türlü cirosunu arttırıp esas faaliyet karını yükseltemiyor. Bir şeyler yapmak gerektiği ortada şirketin şuanki piyasa değeri 172 milyon seviyesinde yani gene abartı bir piyasa değeri olduğunu burda da gözlemliyoruz.

KERVN (Kervansaray Yatırım Holding) :

Kervansaray hotellerinin borsaya girme macerası neticesinde yanlış adımlar yanlış yönetimler nedeni ile varlık içinde yokluk çeken şirket son dönemde profosyonel yönetimin iş başı yapması ile borçların yapılandırılması bankalarla olan problemlerin bir düzene sokulması ile özsermayesindeki kaybı giderme çabasında olduğu gözlenmektedir. İnşallah bu zor dönemi geçirip şirket ayağa kalkar. Çünkü geçmişte çok yatırımcı mağduriyeti yaşatan şirket yatırımcısını güldürür.

MZHLD (Mazhar Zorlu Holding) :

Ege plastik gurubundaki olumlu gelen bilançolar sayesinde bu hisse senedi yatırımcısıda gülmüş durumda Sermayesi 10.836.000 son gelen karlarla özsermayesi 16. Milyonlara çıkmış durumda yakın zamanda sürekli müzayedeye göz kırpıyor. Borsadaki şirket değeri 400 milyon lara ulaşmış durumda bunuda kamuoyunun yorumuna bırakıyoruz.

MMCAS (MMC Sanayi Yatırımları AŞ.) :

Şirketin sermayesi 13.336.879 Özsermayesi :1.1 milyon seviyesinde teknik olarak özsermayesini yitirdiği gözlenen şirket bizim menkul ile değerleme raporu için anlaşma imzaladı. İnşallah bu değerleme raporu ile ösermaye kaybının yitirilmesi işini hallederler. Şirket piyasa değerleri 70 milyon larda yorum yapmayalım değerlemeler çıkınca esas şirket değeri de ortaya çıkmış olacaktır.

PAMEL (Pamukova Elektirik) :

Sermayesi 17 milyon özsermayesi :38 milyon şirket sıkıntılarını geride bıraktı tek eleştirimiz 338 milyonluk piyasa değerine gelmesi. Onun dışında sürekli müzayedeye göz kırpıyor.

ROYAL (Royal Halı) :

FETO operasyonu neticesinde gözaltına düşen özsermayesini yitiren şirketin yatırımcısı dört gözle TMSF satışını bekliyordu. TMSF nin satışa onay vermemesi ile yatırımcıları beklemeye devam edecek gibi gözüküyor. Şirket piyasa değeri 200 milyon larda.

SELGD (Selçuk GIDA) :

Bedelli sermaye arttırımının halka acık şirket için ne kadar önemli bir avantaj olduğunun tam bir örneğini görmekteyiz. Geçmiş dönemde yazılan zararlar neticesinde özsermaye kaybı yaşayan şirket bedelli sermaye ile bu kaybını giderdi. Sermaye :22 milyon özsermayesi 37 milyon seviyelerine gelmiş durumda yatırımcısı ve patronları ile birlikte şirket ayağa kalkmış oldu. Şirket piyasa değeri 108 milyon.

SNKRN (Senkron Güvenlik) :

Geçmişte bir başka ortakla yaşanan olumsuz süreçlerden dolayı iyice çıkmaza giren şirket yeni sermaye artışı ile ayağa kalkacak gibi gözüküyor. Ancak şirketin piyasa değeri 255 milyon. Yani gerçekten abartının abartısı yatırımcıların dikkatli olmalarını öneririz.

SERVE (Serve Film) :

Yakın zamanda el değiştiren şirket nasıl bir yol izleyecek hep birlikte izleyeceğiz. Şimdilik finansal anlamda bir sıkıntısı yok.

TACTR (TAÇ Tarım) :

Şirketin Sermayesi :7.060.000 Özsermayesi 9.5 milyon seviyelerinde. Neden gözaltı pazarında olduğunu sorguladığımızda 2019 yılında Bağımsız denetim raporunun olumsuz görüş bildirilmesi ile Yakın İzleme Pazarına alınmıştır. Şirketin finansallarındaki tutarsızlıklar nedeniyle patronuna yakın zamanda SPK nın ceza verdiğini de biliyoruz. Bilançoya baktığımızda tam bir facia ile karşı karşıyayız. Şirketin yaklaşık 8 milyon civarında banka borcu olduğunu görüyoruz. Ciroya baktığımızda 54 bin lira 9 aylık cirosu var. 54 bin lira ciro ile banka ve şirket borçlarını ödemesi mümkün değil. Ayrıca Tarım Kredi kop. İle de 1.3 milyonluk ta davası var. Bu şirketin toparlaması bu şekilde mümkün gözükmemektedir. Yeni bir yatırımcı faciası yaşanmaması için yatırımcıları uyarmak isteriz. Şirketin faaliyetlerine baktığımızda tarım hayvancılık faaliyetlerinden Turizm e doğru yöneldiği gözlenmekte ama bu sene pandemiden dolayı da faaliyeti durmuş ki 54 bin lira ciro ile 9 ayı geçirmiş. Buna rağmen yakın zamanda hisselerinin prim yapıp 130 milyon piyasa değerlerine ulaşması ise işin komedisi. Yani şirkette faaliyet neredeyse kalmamış davalar borç lar derken bu şirketin bu şekilde yaşaması mümkün değil aslında teknik iflas durumuna geçmiş nasıl oluyor da hisseleri prim yapıyor anlamış değiliz. O yüzden yeni mağduriyetler yaşanmaması için bu bilgilerin altını çizip vurgulamak isteriz.

UFUK (Ufuk Yatırım ve Gayrimenkul) :

Şirketin ismi gibi yeniden değerlemeler ve varlık girişi ile ufku genişlemiş. Fiyatı da genişlemiş genel itibariyle şirketin sorunu kalmamış şirket piyasa değerlerinin 900 milyonlara ulaşması bir tek eleştirimiz.

Genel itibariyle siz yatırımcılara ışık tutması açısından kapsamlı bir rapor hazırladık. SPK nın da özellikle sosyal medya üzerinden yatırımcıları yönlendirip mağduriyetler yaşatılmaması konusunda ne kadar hassas olduğunu biliyoruz.

Bizde bu bağlamda sosyal medya üzerinden işte TACTR, BRMEN, DIRIT ve diğerleri gibi finansal anlamda zorlukları olan hatta iflasa kadar gidebilecek süreçleri yaşamamanız için kamuoyunu aydınlatma görevini yerine getirmek istedik.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP