DOLAR

32,5696

0.12%
EURO

34,9304

-0.25%
ALTIN(gr)

2.434,76

-0,05%
BİST 100

%
Çemaş Döküm Yerli Otomobil Üretiminde Varım Diyecek Mi?
  • Finans 365
  • Borsa
  • Çemaş Döküm Yerli Otomobil Üretiminde Varım Diyecek Mi?

Çemaş Döküm Yerli Otomobil Üretiminde Varım Diyecek Mi?

Son günlerde küçük yatırımcının ilgisinin yoğunlaştığı, hatta Twitter'da trend topic olan Cemaş hisseleri ile ilgili beklentiler neler? Yerli otomobil üretiminde Cemaş yer alacak mı? Cemas hissesi ile ilgili son gelişme ve yorumlar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:46
Çemaş Döküm Yerli Otomobil Üretiminde Varım Diyecek Mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin ilk yerli otomobil üretim denemeleri 1950’li yıllara uzanan kısa süreli ve rekabet gücü zayıf denemeler dışında pek gerçeğe dönüşememişti. 1961’de denenen ama üretime geçemeyen “Devrim” ve 1966 ile 1984 yılları arası toplam 87 bin adetlik üretim ile o dönem için büyük bir başarı yakalayan “Anadol” yerli otomobil alanındaki en önemli girişimlerdi. Bundan sonraki dönemde ise yerli otomobil sevdası siyaset ve ekonomi tartışmalarında sıkça yer alan bir konu olmakla sınırlı kalmıştı.

Ta ki Kasım 2017 ‘de yerli otomobil üretebilmek için birlikte çalışma kararı alan şirket ve kuruluşlar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığında bu sevda gerçeğe dönüşmek üzere ilk adım atılmış oldu. Bu amaçla 25 Haziran 2018′ de Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) tarafından Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu. Bosch’ ta üst düzey yöneticilik yapan Gürcan Karakaş, TOGG CEO’su olarak atandı. Yerli otomobilimizin kamuoyuna tanıtımı 27 Aralık 2019 oldu.

18 Temmuz 2020’de yerli otomobilimizin üretileceği fabrikanın temel atma töreni gerçekleştirildi. Bursa’nın Gemlik ilçesinde 1 milyon metrekare alanda kurulacak fabrikada 4 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fabrikayı 18 ayda tamamlamayı ve aracımızı 2022 yılının son çeyreğinde indirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Projenin Türkiye ekonomisine katkıları ise şöyle; 15 yıl içinde Gayrisafi Milli Hasıla’ya katkısı 50 milyar euro, cari açığa olumlu katkısı 7 milyar euro ve istihdama katkısı ise doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 20 bin kişi olacaktır. İkame araçlar, petrolden bağımlılığın düşürülmesi, daha verimli sistemlerin kullanılması hesaplandığında, 7 milyar euro cari açığa olumlu katkısı olacağı hesaplanıyor.

Yerli otomobil üretim aşamasının tedarik zincirinde yer almak isteyen Türkiye’nin köklü ve yerli firmaları da çoktan harekete geçti. Bunlardan biri de Borsaya kote Çemaş Döküm Sanayi A.Ş. 16 Şubat 2018 de Kap’a yaptığı açıklamada şöyle dendi;

Bugün toplanan Şirketimiz Yönetim Kurulu ; beş yerli firmanın konsorsiyumuyla geliştirilecek ”Yerli Otomobil” in çelik döküm ve montaja hazır işlenmiş parça (OEM) tedarik sürecinde aktif rol alınmasına ve gerekli olduğu takdirde bu doğrultuda kapasite artış yatırımına gidilmesine ve Şirket Genel Müdürümüz Sn.Hüseyin Özel’in bu süreci takip ile görevlendirilmesine karar vermiştir. Yönetim Kurulumuzun bu kararıyla Mercedes, Ford ve Vestel’in önemli (OEM )tedarikçisi olmamızın getirdiği tecrübenin ”Yerli Otomobil” geliştirme sürecinde ülkemizin hizmetine sunulması ve şirketimizin sürdürülebilir büyümesi hedeflenmektedir.

Cemas hissesi o gün 2 lira civarlarında işlem görürken kısa süre 5.90 liraya kadar çıkmıştı. Ancak bundna sonraki süreçte gerek bir internet sitesinde çıkan Çemaş Döküm iflas etti haberleri gerek hisseye gelen tedbirler sebebi ve en önemlisi Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık’ ın paylarını satması hisse senedinin fiyatını 60 kuruşlara kadar geriletmiş oldu. Şirket hisse senedine yatırım yapan yatırımcılar yaşadıkları mağduriyet sebebiyle oldukça zarara uğradılar.

Ancak şirketin tüm bunlara rağmen yerli otomobil üretimi tedarik zincirinde yer almak adına yatırımlarına devam ettiği görülüyor. Ocak 2020’ de yaptığı %100 bedelli sermaye artışından elde edilen fonun şirketin kapasite artırımı için alınan çeşitli makine teçhizat yatırımlarına kullandığını açıkladı. Bu yatırımların dışında 24 Haziran 2020’de yaptığı açıklamada devletten yatırım teşvik aldığını ve 27.02.2020 ile 27.02.2023 tarihleri arasında toplam 50 milyon 400 bin lira tutarında yapılacak yatırımlarını kapsayacağını açıkladı. Görülüyor ki şirket, devletten aldığı teşvikle de yatırımlarına devam edecek ve bu doğrultuda yerli otomobil tedarik zincirinde yer almak için çalışmalarını sürdürecektir.

Bununla birlikte yatırımcı Zafer Beken’ in Cemas hissesinde payını %5’in üstüne çıkarttığı görülüyor. Aynı yatırımcı daha önce Usak hissesinde de alış yaparak bildirime konu olmuştu. Zafer Beken, Medical Park İzmir Hastanesi’nin yönetim kurulu başkanıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP