DOLAR

32,5902

0.31%
EURO

35,0189

0.12%
ALTIN(gr)

2.457,74

0,90%
BİST 100

%
Güneydoğu Anadolu’da Petrol Arayışı Sürüyor

Güneydoğu Anadolu’da Petrol Arayışı Sürüyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı 4 ayrı noktada petrol aramak için ruhsat başvurusunda bulundu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa'da arama çalışmaları için girişimde bulundu. Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre 27 Mart'ta başvurunun ilettiği belirtildi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:56
Güneydoğu Anadolu’da Petrol Arayışı Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hali hazırda Türkiye’de yürürlükte olan Türk Petrol Kanunu’na göre; Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, başvuruyu uygun bulduğu takdirde 60 gün içerisinde araştırma izni veriyor. 4 yıllığına izin verilen ruhsat sahibinin, minimum bir sondaj yapılması şartı ve % 2 oranındaki teminatı vermesi şartıyla, ruhsat süresini 2 yıl daha uzatılabiliyor. Başvuruların değerlendirilmesinde, başvuruda bulunan firmanın mali yeterliliği de dikkate alınıyor. Ayrıca kanuna göre petrol arayıcı şirketin, ürettiği petrolün sekizde birini devlet hissesi olarak ödemesi bir diğer şart olarak kanunda yer almakta.

Petrolde Yerli Üretimin Artırılması Amaçlanıyor

Ülkemizde açılmış petrol kuyularının rezervlerine 2017 verileri ile bakıldığında 48 milyon tonluk kaynak olduğu tahmin edilmiş ve mevcut üretim hızıyla 18 yıllık üretim kapasitesi olduğu bilgisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarda tespit edilmişti. Alınan bilgilere göre Türkiye’nin genel petrol tüketimin ancak %7 civarı milli petrol üretimi ile karşılanırken, kalan miktar ithal edilerek iç talep ihtiyacı karşılanmakta. Gelen bilgilerde, son yıllarda petrol arama çalışmalarının arttırılmış olduğu ve 2004 yılında 661 bin varil olan yerli üretimin, açılan yeni kuyular ve üretimdeki teknolojik iyileştirmelerle 854 bin varile çıkarıldığı alınan bilgiler arasında. Hala en çok üretim yapılan tesis olarak Batman’da bulunan kuyu günde ortalama 7000 varil civarı petrol üretiminde bulunurken, en az üretim Diyarbakır Çiksor’dan günlük 3 varil pertrolle gerçekleşmekte.

Petrol Üretimi İstihdamı ve Yatırımı Arttırıyor

Diğer yandan petrol üretim ve petrol arama faaliyetlerinin ülke ekonomisine olan katkısına bakıldığında, 2016 yılında petrol üretiminin gelir elde edilebilecek tüm kalemleri toplamında ülke hazinesine 737 milyon Türk Lirası katkısı olurken, arama faaliyetlerinin yatırım anlamında Türkiye’ye 9,5 milyar USD ve personel istihdamı anlamında ise 10.000 kişilik bir istihdam kapasitesi oluşturduğu yine gelen bilgiler arasında yer almakta.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP