DOLAR

32,3655

0.14%
EURO

35,0667

-0.17%
ALTIN(gr)

2.324,96

0,25%
BİST 100

%
Gümüşhane, Eski Şehir Sarı Mektep Restorasyonuna Start Verildi
  • Finans 365
  • Finans
  • Gümüşhane, Eski Şehir Sarı Mektep Restorasyonuna Start Verildi

Gümüşhane, Eski Şehir Sarı Mektep Restorasyonuna Start Verildi

Gümüşhane Sarı Mektep olarak bilinen tarihi lise restore edilmeye başlandı. Gümüşhane'nin Cumalıkızık'ı olma yönünde ilerleyen bölgede restore edilmeyi bekleyen çok sayıda tarihi eser var.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:29
Gümüşhane, Eski Şehir Sarı Mektep Restorasyonuna Start Verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gümüşhane’de eski şehrin bulunduğu bölgede (Süleymaniye Yerleşkesi) yer alan Sarı Mektep’in restorasyon çalışmaları başladı.

Sarı Mektep Tarihçesi

8 Temmuz 1875’de günümüzde kalıntıları mevcut olan Sarı Mektep Erkek Lisesi’nin inşasına başlanmış, bina 1879 yılında tamamlanmıştır.

Lise’de 3500 kitap bulunuyordu ve mübadelede her aileye 2 kilo kitap verilerek kitaplar Yunanistan’a taşındı.

Gümüşhane Valiliği tarafından önce otel olmak üzere kamulaştırılan yapı Yüksek Mimar Y. Burak Dolu ’nun girişimleriyle Eski Gümüşhane Kent Belleği Merkezi olmak üzere gönüllülük esasıyla projelendirildi.

Proje bittiğinde aşağıdakine benzer bir görüntü ortaya çıkacak.

Vali Kamuran Taşbilek’in Restorasyon Çalışmaları Hakkındaki Açıklaması

Osmanlı döneminde yapılan ve halk arasında sarı mektep olarak bilinen okul binası, tarihi Süleymaniye Mahallesindeki taş işçiliğin güzel örneklerinden biriydi.

Yıllardır restore edilmeyi bekleyen ve Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek’in yoğun gayretleri ile projeleri tamamlanarak ihalesi yapılan binada İl Özel İdaresince yüklenici firmaya yer teslimi yapılarak çalışmalara başlandı.

Süleymaniye’deki 142 yıllık sivil mimari örneği yapının önemli tarihi ve kültürel eserlerden biri olduğunu ifade eden Vali Kamuran Taşbilek, “Süleymaniye Mahallemizde, çok sayıda tescilli eser ve sivil mimari örneklerinin yer aldığı tarihi dokunun içerisinde geçmişte restorasyonu yapılan Sultan Süleyman Han Cami, Küçük Mescit, yol, hazire, konut, kilise gibi eserler mevcut. Şimdi de tarihi sarı mektebin restorasyonu başladı. Yapılacak olan restorasyon çalışmaları ile yapının taşıyıcı ayakları, binanın zarar gören duvarları, kalem işleri, elektrik ve aydınlatma tesisatı yapılarak Kent Belleği Müzesi ve kütüphane/kitap kafe olarak halkımızın hizmetine kazandırmayı düşünmekteyiz. Bir kısım ödeneği DOKA tarafından karşılanacak olan proje Süleymaniye Mahallesi’ne çok büyük değer katacak, çok önemli bir proje. Süleymaniye’de gerçekleştirilen, tarihi ve kültürel mirası koruma çalışmaları kapsamında yapımı devam eden ve planlanan restorasyon ve restitüsyon çalışmalarının hızlı, nitelikli ve amacına uygun tamamlanması için tüm kurumların çalışmalarını yakınen takip etmekteyiz” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP