Herkese Maddi Yardım! Korona Covid19 Yardım Başvurusu Devlet Desteği

Herkese Maddi Yardım! Korona Covid19 Yardım Başvurusu Devlet Desteği

Corona kapsamında yeni başlayan ve hali hazırda devam eden devlet yardımları. Devlet yardımı almak için aranan şartlar nelerdir, hangi belgeler isteniyor? Barınma, nakit para, yakacak gibi yardımları alabilmek için ne yapılmalı? İşte cevaplar.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:41
Herkese Maddi Yardım! Korona Covid19 Yardım Başvurusu Devlet Desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fakir ailelerin devlet yardımı alabilmesi için devlet tarafından uygulanan birtakım prosedürler bulunmaktadır. Bu prosedürlerin yerine getirilmesi sonrasında eğer başvuru sahibi gerekli şartları taşıyorsa devlet yardımından yararlanmaktadır. Devlet fakir ailelerin yardım taleplerini il valilikleri ya da ilçe kaymakamlıkları aracılığı ile almaktadır. Ayrıca yine fakir ailelere yardımda bulunmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı il müdürlükleri ve Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıfları devlet yardımlarının dağıtılmasında etkin bir rol oynamaktadır.

Geliri Olmayanlara Yapılan Devlet Yardımları Nelerdir?

Devlet geliri olmayan vatandaşlara birçok kalemde yardım seçeneği sunmaktadır. Bu yardımlardan bazıları, nerelere başvuru yapılacağı ve yararlanma şartları şu şekildedir:

Öğrenci yardım parası; Sed başvurusu olarak bilinmektedir. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından verilen bu bursu almak için ailenin fakir ve ihtiyaç sahibi olması şartı aranmaktadır. Her aileden bir öğrenci bu bursu alabilir. Bu destek sürekli devam eden bir destek değildir. Kişinin ailesinin durumunun 6 aylık zaman diliminde denetlenmesi sonucunda bursun devam edip etmeyeceğine bakanlık görevlileri karar vermektedir. Şu an da en düşük öğrenci yardımı 450 TL’dir.

Yakacak ve Gıda Yardımı; Kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilen bu yardımlar, ihtiyaç sahibi ailelere senelik 500 kilogram kömür yardımı ve temel ihtiyaç malzemelerini içeren gıda paketlerinin dağıtılmasıdır. Bu yardımdan yararlanmak için kaymakamlıklara ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurulması gerekmektedir. Geliri olmayan fakir aileler bu yardımlardan ilgili kurumların incelemeleri sonrasında yararlanmaktadır. Bu yardımı alabilmek için gelir sahibi olunmaması, herhangi taşınır taşınmaz bir mala sahip olunmaması gerekmektedir.

Fakirlik Maaşı; kişilerinin herhangi bir gelirlerinin olmaması sebebiyle bağlanan maaştır. Kaymakamlıklara ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek fakirlik dosyası açtırılır. Bu maaşı alabilmek için herhangi bir sosyal güvencenin olmaması, herhangi bir maaşının bulunmaması gerekmekle birlikte taşınmaz gelirinin muhtaçlık maaşından az olması gerekmektedir. Şu an ki fakirlik maaşı 500 TL civarındadır ve bu maaş PTT ve Ziraat Bankası şubelerinden çekilebilmektedir.

Yardım Kalemleri

  • Barınma için duruma göre aylık 317 TL,
  • Çocuk için sağlık yardımı her çocuk için ayrı ayrı 30 TL,
  • Yakacak için 500 kilo kömür, bazı bölgelerde 500 kilo daha fazla verilebiliyor veya duruma göre daha fazla verilmesi uygun görülebilmektedir, eğer soba kullanıyorsanız ve gelir düzeyiniz düşük ise en yakın kaymakamlığa lütfen başvuruda bulunun ve hakkınızdan yararlanın,
  • Eşi vefat etmiş kadınlar için aylık eğer dul maaşı alıyorsa bu para verilmez 250 TL,
  • Engelli raporu olan vatandaşlara 2022 aylık yardımı ve engelli raporunda ağır engelli görünüyor ise aylık 1.305 TL bakım maaşı,
  • Evde 65 yaş üstü olanlara aylık 601 TL,
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yaşlı ve engelilere özel olarak bazı beldelerde temizlik ve haftalık yemek yardımı,
  • Üniversite öğrencileri için burs
  • Yeni evleneceklere çeyiz parası olarak 15 bin TL ödeme (belirli durumlarda)

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Dar gelirliye kira yardımı adı altında maddi durumu belli bir gelirin altında olan ya da hiç geliri olmayan kimselere devlet tarafından yardımda bulunulmaktadır. Bu yardımdan yararlanabilmek için iki yol izlenebilir. Birincisi kaymakamlıklar aracılığı ile müracaattır. Diğeri ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı il müdürlüklerine yapılan müracaatlardır. Bu başvurularda şu belgeler istenir:

  • Kimlik belgesi ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Geliri olmadığına dair gelir testi
  • Kira yardımı istendiğine dair başvuru dilekçesi

Kira yardımından yararlanabilmek için başvuru sahibinin şu şartları bir arada bulundurması gerekmektedir:

  • Herhangi bir işte çalışmıyor olmak gerekmektedir.
  • Emekli maaşı ve anne babadan kalan maaş da dahil olmak üzere herhangi bir maaş sahibi olmamak gerekir.
  • Gayrimenkul ya da menkul cinsinden herhangi bir mal sahibi olmamak gerekir.
  • Başvuran kimsenin yoksul olması gerekir.

Kaymakamlık ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine yapılacak kira yardımı müracaatlarının cevabı en geç 15 gün içinde başvuru sahibine iletilmektedir. Değerlendirilen her vatandaş için ilgili kurumlar inceleme başlatmakta ve bu inceleme sonucunda olumlu ve olumsuz olarak başvuru sahibine cevap verilmektedir. Eğer başvuru olumlu ise kira yardımı bağlanmakta ve aylık olarak bu yardım PTT aracılığı ile yardıma muhtaç kimseye verilmektedir. Kira yardımları bulunulan ile göre değişmekle birlikte en düşük kira yardımı 550 TL’dir.

Finans365.com Özel İçerik

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP