DOLAR

32,3400

-0.07%
EURO

34,8790

0.06%
ALTIN(gr)

2.392,77

-0,15%
BİST 100

%
Dünyada su krizi derinleşirken su kaynağına sahip şirketler değerini katlıyor
  • Finans 365
  • Borsa
  • Dünyada su krizi derinleşirken su kaynağına sahip şirketler değerini katlıyor

Dünyada su krizi derinleşirken su kaynağına sahip şirketler değerini katlıyor

ABONE OL
8 Mart 2023 06:31
Dünyada su krizi derinleşirken su kaynağına sahip şirketler değerini katlıyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm dünyada baş gösteren kuraklık ve küresel ısınma su krizine sebep oluyor. Dünya sermaye piyasalarına yön veren zengin aileler su kaynağına sahip şirketleri satın alarak şirketleri ele geçiriyorlar. Savaşlar bundan sonra petrol ve enerji kaynakları için değil su kaynakları için olacak.

Su krizi dünyada yaygınlaşıyor. Kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olan Türkiye de su kriziyle mücadele etmek için bir eylem planı açıkladı.

2020’de dünya çapında yaklaşık 2 milyar insan güvenli içme suyuna erişemedi ve yaklaşık 1,7 milyar kişi temel sağlık koşullarına bile sahip değildi. Her yıl 800.000’den fazla insan, güvenli olmayan içme suyu ve sanitasyon eksikliği nedeniyle hayatını kaybediyor.

UNICEF’e göre, dört milyar insan, yani dünya nüfusunun neredeyse üçte ikisi, her yıl en az bir ay şiddetli su kıtlığı yaşıyor. 2030 yılına kadar yaklaşık 700 milyon insan yoğun su kıtlığı nedeniyle göç etmek zorunda kalabilir. 2040 yılına kadar ise, dünya çapında kabaca her 4 çocuktan 1’i son derece yüksek su stresi olan bölgelerde yaşıyor olacak.

2015 yılında, Birleşmiş Milletler (BM), su kriziyle mücadeleyi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan (Sustainable Development Goals, SDG) biri olarak ilan etti. İlan edilen SDG, “herkes için su ve sanitasyonun mevcudiyetini ve sürdürülebilir yönetimini sağlama” taahhüdünde bulunuyor. Ancak BM, su krizinin beklenenden çok daha hızlı bir şekilde yaygınlaştığını belirtiyor.

Nitekim Mart 2023’te, dünya liderleri BM 2023 Su Konferansı kapsamında New York’ta bir araya gelecek. Mart ayında konferansa katılacak olan taraflar BM’ye, özellikle jeopolitik gerilimlerin yükseldiği bir dönemde, su ve sanitasyon için uluslararası iş birliğine öncelik verilmesi talebinde bulunacak.

Düşük ve orta gelirli ülkelerin temsilcileri ise su kriziyle mücadele kapsamında finansmanın önemini vurguluyor. Örneğin Güney Afrika hükümeti, BM’ye sunduğu metinde, SDG su ve sanitasyon hedeflerine ulaşmanın yıllık maliyetinin yaklaşık 7 milyar dolar, yani ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2,7’sine yakın olduğunu söylüyor.

Su krizi pek çok yönden tehdidi de beraberinde getiriyor. Örneğin Dünya Bankası’nın eski başkan yardımcısı İsmail Serageldin, yaklaşık 25 yıl önce 21. yüzyılın çatışmalarının petrolden çok su yüzünden olacağını yazmıştı. Nitekim su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasındaki ilişkiler de günden güne kötüleşiyor. Mısır, Nil Nehri üzerindeki baraj inşa etme projeleri konusunda Etiyopya ile anlaşmazlık yaşıyor. Benzer şekilde İndus Nehri Havzası konusunda da Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim devam ediyor.

Su kriziyle mücadelede acilen harekete geçilmesi, konunun barındırdığı pek çok risk dolayısıyla önem taşıyor. Economist Impact Sürdürülebilirlik Yöneticisi Martin Koehring, 2023’te su kriziyle mücadelede etkili adımların atılacağı bir yıl olacağını yazmıştı. Koehring’in öngörüsü gerçekleşecek mi zaman gösterecek ancak şimdiden umut verici gelişmeler de yaşanmaya başladı.

Küresel Şirketler Su Kaynağına Sahip Şirketleri Satın Almak İstiyor

Erikli’nin Nestle tarafından satın alınması kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Global çapta yaşanan kuraklık ve su krizi nedeniyle küresel sermayeye yön veren şirketler Türkiye’de su kaynağına sahip olan şirketlerden bazılarını satın almak için yeni girişimlerde bulunuyorlar.

Kurumsal alt yapısı olan ve Borsa İstanbul’da işlem gören su kaynağına sahip şirketlerden en az birini satın almayı kafasına koyan küresel sermayenin hangi şirketi satın almak istediği konusunda çeşitli söylentiler dolaşmaya başladı.

Borsa İstanbul’da Su Kaynağına Sahip Hangi Şirketler İşlem Görüyor?

İki şirket ön plana çıkıyor. Biri Pınar Su diğeri ise Kristal Su

Neden Borsa İstanbul’da İşlem Gören Su Şirketi?

Küresel sermayenin şirketi satınalma niyetini söylemeden (ucuza getirmek için) belirli oranda bir hisseyi toplayıp daha sonra şirketi satınalma yoluna gideceği ekonomi çevrelerinde konuşuluyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP