DOLAR

32,2310

0.05%
EURO

35,1039

0.19%
ALTIN(gr)

2.507,66

0,29%
BİST 100

%
15 Mayıs seçim sonrası Türkiye ekonomisi nasıl olacak? İşte banka banka seçim senaryoları! Dolar, faizler ne olacak?
  • Finans 365
  • Finans
  • 15 Mayıs seçim sonrası Türkiye ekonomisi nasıl olacak? İşte banka banka seçim senaryoları! Dolar, faizler ne olacak?

15 Mayıs seçim sonrası Türkiye ekonomisi nasıl olacak? İşte banka banka seçim senaryoları! Dolar, faizler ne olacak?

ABONE OL
13 Nisan 2023 21:30
15 Mayıs seçim sonrası Türkiye ekonomisi nasıl olacak? İşte banka banka seçim senaryoları! Dolar, faizler ne olacak?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Dolar, faizler ne olacak? 15 Mayıs seçim sonrası Türkiye ekonomisi nasıl olacak? İşte banka banka seçim senaryoları! Dünyaca ünlü dev bankalar ve finans kuruluşları, Türkiye’de yapılacak olan seçimlerin sonucuna göre para piyasaları ve makro ekonomiye ilişkin beklentilerini paylaşmaya devam ediyor. Seçimlerin öncesinde kamuoyu ile paylaşılan senaryolarda ise hep dolar-TL kuru ve faizler ön plana çıkarılırken enflasyon ise görmezden gelindi. Ancak bu senaryoların yetersizliği birçok ekonomist tarafından eleştirildi. Seçim sonrası piyasalarda neler olabileceği hakkında farklı senaryolar ortaya kondu.

Dolar-TL Kuru ve Faizler

Seçimi kim kazanırsa kazansın, uzmanlara göre dolar yükselmesi bekleniyor. Dolar kurunda yaşanacak yükselişin enflasyonu da beraberinde getireceği düşünülüyor. Faiz oranlarında ise mevcut iktidarın devam etmesi halinde bir değişiklik öngörülmüyor.

Enflasyon

Enflasyonun yüksek seyri Türkiye’nin önemli bir sorunu olarak karşımıza çıkıyor. İktidarın devam etmesi durumunda enflasyonla mücadelede ciddi bir adım atılacağına yönelik bir beklenti bulunmuyor. Birçok ekonomist, enflasyonun tek haneye düşmesinin 2025 yılına kadar gerçekleşemeyeceğini dile getiriyor.

Döviz Kurları

Türkiye modeline atıfta bulunan ekonomistler, Türkiye ekonomi modeline geçişte değersiz TL ile ihracatın artırılması hedefleniyordu. Ancak daha sonra TL’nin baskılanması kuru gerçek değerinden uzaklaştırdı ve Türk Lirasının değer kaybıyla birlikte enflasyon da yükseldi. Kur ve faizin dengelenmesi 1,5 yılı bulur ancak onun sonrasında enflasyonda düşüşü görebiliriz.

Citigroup’un Raporu

Citigroup, Türkiye’nin olası görünümünün gelişmekte olan piyasa yatırımcılarının ciddi ilgisini çektiğini kaydediyor. Citigroup ekonomistleri, küresel durumun sabit tutulması halinde 12 ay içinde Türkiye’ye 45-50 milyar dolarlık portföy girişi olabileceğini öngörüyor.

Son dönemde Türkiye’de gerçekleşecek olan seçimlerin piyasalara etkisi merak edilirken, çeşitli bankalar tarafından yapılan tahminler de dikkat çekiyor. Bu bankalardan biri olan HSBC, 2023 yılının ikinci çeyreği için dolar/TL kuru tahminini 19,5 liradan 20 lira seviyesine yükseltti. Üçüncü çeyrek için yapılan tahmin ise 20 liradan 23 liraya yükseldi. Yıl sonu dolar/TL kur tahmini ise 21 liradan 24 liraya yükseltildi.

Morgan Stanley ise seçim sonuçlarına göre dolar kurunun değişeceğini öngörüyor. Mevcut iktidarın devam etmesi halinde, dolar/TL kurunun yılı 27 liradan kapatacağını tahmin ediyorlar. Muhalefetin kazanması halinde ise dolar/TL kurunun 24 liraya kadar yükselebileceğini düşünüyorlar.

ABD merkezli banka Wells Fargo ise, muhalefetin kazanması halinde dolar/TL kurunun gelecek yıl ortasına kadar 14 liraya gerileyeceği tahmininde bulunuyor. Erdoğan’ın seçimi kazanması halinde ise dolar/TL kurunun aynı dönemde 20 lira seviyesinde olacağını öngörüyorlar.

Son olarak, Standart Chartered bankası Erdoğan’ın seçimi kazanması durumunda dolar/TL kurunun 36 liraya kadar yükselebileceğini tahmin ediyor. Ancak, geleneksel ekonomi politikalarına dönülmesi halinde yıl sonunda dolar/TL kurunun 20 liraya kadar gerileyebileceği öngörüsünde bulunuyorlar.

finans365.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP