DOLAR

34,0542

-0.1%
EURO

38,0280

0.12%
ALTIN(gr)

2.819,65

0,14%
BİST 100

%
Atlantis Yatırım Holding’te neler oluyor

Atlantis Yatırım Holding’te neler oluyor

ABONE OL
9 Ağustos 2024 13:11
Atlantis Yatırım Holding’te neler oluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atlantis Yatırım Holding, Deeptech isimli bir teknoloji şirketini 150 milyon dolara satın alacağını açıkladı. 8 Milyon TL sermayesi ve 86 milyon 270 bin 620 TL özsermayesi olan Şirketin KAP’a gönderdiği açıklamasında; 4,5 milyar TL ödeyerek başka bir şirketi satın alacağını açıklıyor.

Duran varlıklarını yeniden değerleyen şirket, 2023 3 aylık bilançolarında, 7 milyon 813 bin 826 TL olan duran varlık toplamını 2024 yılı 3 aylıklarda 77 milyon 33 bin 402 TL olarak açıklıyor. Bu duran varlık yeniden değerlemesi ile şirketin özsermayesi yükselmiş görünüyor.

Hisseleri Yakın İzleme Pazarında işlem gören şirket, bu pazardan çıkarak alt pazara geçiş için yaptığı başvurusuna 1 Şubat 2024 tarihinde Borsa’dan ret cevabı alıyor. Ret kararının gerekçesinde, “Kotasyon Yönergesi’nin 8/1-c maddesi koşulunu sağlayamaması” yer alıyor. Peki bu 8/1-c maddesi ne diyor? Aynen şöyle diyor: “c) Finansal durumunun faaliyetlerini sağlıklı bir biçimde yürütebilecek düzeyde olması” yani şirket kendi faaliyetlerini yürütecek finansal güce sahip olmayan bir şirket olarak değerlendiriliyor. Kim tarafından? Borsa İstanbul Kotasyon birimi tarafından.

Şimdi bu finansal durumu faaliyetlerini sürdürmeye yeterli olmayan şirket, 8 milyon TL’lik sermayesi ile 150 milyon dolarlık bir şirket alımı gerçekleştireceğini duyuruyor.

Atlantis Yatırım Holding söz konusu satın almaya ilişkin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na açıklama üstüne açıklama gönderiyor. Holding’in son gönderdiği açıklamasında ödemenin taksitler halinde yapılacağı ve peşinatın 5 milyon dolar olacağı ifade ediliyor. 30 TL dolar kurunun baz alınacağını belirten holding 150 milyon TL olan bu tutarı nasıl ödeyeceğinden söz etmiyor. Satın alınacağı söylenen şirketin değerine ilişkin bir değerlendirme raporunun olmadığı ATSYH’nin KAP’taki açıklamalarında yer alıyor. Bu açıklamalarda değerlendirme sürecinin devam ettiği belirtiliyor. Peki değeri belirlenmemiş bir şirket için Nasıl oluyor da bir fiyat ortaya çıkıyor ve beraberinde bir ödeme takvimi yayınlanıyor?

Diyelim bu ödemeler yapıldı ve Deeptech yazılımın satın alınması konusunda diyelim ki anlaşma sağlandı. Bu takdirde şirketin aktiflerinden kat kat fazla bir borçlanmaya gidileceği için şirketin hissedarlarının ayrılma hakkı doğacak ve ATSYH yönetimi ellerinde şirket hissesi bulunduran herkesten belirlenmiş olan ayrılma hakkı fiyatı üzerinden bu hisseleri almak zorunda kalacak. Bu geri alım için gereken kaynak nereden bulunacak? Şirketin dolaşımdaki 7 milyon 999 bin 900 adet hissesinin 5 milyon adedinde ayrılma hakkı kullanılsa ve fiyat da diyelim ki 80 TL olsa, toplamı 400 milyon lira yapacak bu tutar nerden hangi parayla ödenecek. Şirketin bağımsız denetim raporunda vadesi geçmiş vergi ve diğer yükümlülüklerin 6 milyon 171 bin 616 TL olduğu görülüyor. Yani 6 milyon lira vergi borcunu ödemeyen şirket bu yüz milyonlarca liralık ödemeleri nasıl yapacağını da açıklamış değil.

“Finansal Varlık Edinimi” başlığı ile belirsizliklerle dolu bir satın alma söylemine yönelik KAP bildirimleri ile fiyatı 18 Temmuz’da 44,5 TL olan ATSYH hisselerini 6 Ağustos itibarı ile 94,95 TL’ye taşıyan bu süreç acaba hangi mantığa hizmet ediyor?

Peki bu satın alma yasal olarak mümkün mü?

SPK’nın 2014 yılında yayınladığı 2014-11 sayılı haftalık bültenine göre bu pek mümkün görünmüyor.
Sözkonusu bültende,
“Kurulun 10.04.2014 tarih ve 11/352 sayılı Kararı’nda;

TTK’nın 376’ncı maddesinin ikinci fıkrasının uygulaması ile ilgili olarak;
“Sermaye ve kanuni yedek akçelerin toplamının üçte ikisinin karşılıksız kaldığının tespiti halinde, şirket yönetim kurulunun, genel kurulu derhal toplantıya çağırmak ve bu genel kurulda sermayenin üçte biri ile yetinme veya sermayenin tamamlanması kararlarından birinin alınması amacıyla gündeme madde eklemekle yükümlü olduğuna, Sermaye ve kanuni yedek akçelerin toplamının üçte ikisinin karşılıksız kaldığının tespiti halinde, şirket yönetim kurulunun, şirketin borca batıklık durumunu da incelemesi gerektiğine,”
İfadeleri yer alıyor.

ATSYH’nin bu satın almayı yapması halinde şirketin sermayesinin üçte ikisi değil, tamamı karşılıksız hale geliyor. Bu nedenle bu satın alma talebinin SPK ve BİST yönetiminden red yemesi büyük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. Türk Ticaret Kanunu madde 376’ya göre bu satın alma şirketi sermayesiz hale getiriyor.

Bu durumda ise şirketin Genel Kurulu’nu toplayıp sermayesini tamamlama kararı alması gerekiyor. Diyelim ki Genel Kurul’dan bu yönde bir karar çıktı, ancak sermayenin nereden temin edileceği belirsiz olduğu için SPK ve BİST’ten tedbir kararları gelmesi gerekiyor.

SPK’nın ilgili bültenine ulaşmak için ;

https://spk.gov.tr/data/61e0b4ac1b41c613a0d633d4/2014-11.pdf

Özet olarak bu satın alma hikayesi dışarıdan bakan bir göz için oldukça şüpheli görünüyor. Finansal durumunun yetersizliği bilançolarında ve BİST’in aldığı kararlarda açıkça görülen Şirketin hisselerinde yaşanan yükseliş başka bir amaca hizmet ediyor olabilir.

BİST ve SPK’nın; Satın alınacak şirketin değerleme raporu var mı? bu şirketi nasıl alıyorsunuz diyerek, denetleme ve gözetim yetkisini kullanıp yatırımcıları bilgilendirme yükümlülüğü var ve bunun yerine getirilmesini bekliyoruz

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP