Kış Lastiği Zorunluluğu Sona Erdi

Kış Lastiği Zorunluluğu Sona Erdi

1 Aralık 2017 tarihinde başlayan zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2018 tarihinde sona erdi. 2012 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kış aylarında yaşanan olumsuz hava koşullarında sürücülerin can ve mal güvenliğini korumak amacıyla yürürlüğe konan kış lastiği yönetmeliği ile yük ve yolcu taşıyan ticari araçlara 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği olmayan araçların yola çıkmasına izin verilmiyor.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:36
Kış Lastiği Zorunluluğu Sona Erdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Söz konusu tarihlerde kış lastiği olmadan trafiğe çıktığı tespit edilen araç sahiplerine 625 liralık para cezası uygulanıyordu, bu ceza 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren 715 liraya çıkartılmıştı.

Hangi Araçlarda Kış Lastiği Zorunlu ve Kullanım Kuralları Nelerdir?

Ülkemizde bulunan tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, kamyonet, minibüs ve ticari otomobillerin tüm lastiklerinin ve seyir anında değiştirilecek yedek lastiklerin de kış lastiği olması gerekiyor. Yönetmeliğe göre özel araçlarda kış lastiği kullanımı zorunlu değildir. Bununla birlikte traktörler, iki veya üç tekerlekli taşıtlar, römorklar ve yarı römorklar, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı araçlar ve römorkları kış lastiği kullanmak zorunda değildir.

Sadece buzlu zeminlerde kullanılan çivili lastiklerde kış lastiği yerine geçmektedir. Araçta zincirinin bulunması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Kış lastiği diş derinliği kamyon, çekici, otobüs ve tankerlerde 4mm’den az, kamyonet, minibüs ve otomobillerde ise 1,6mm’den az olmamalıdır.

Kış lastiği uygulamasının denetimi ile ilgili koşullar

1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanımı zorunlu olan ve kullanmadığı tespit edilen araç sahiplerine para cezası uygulanır. Ayrıca kış lastiği olmayan araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın birime kadar denetimli olarak gitmesine izin verilir. Denetimler Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yetkilendirilmiş bakanlık personeliyle Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı denetim birimlerince ve sınır kapılarında Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yetkilendirdiği birimler ile belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılmaktadır.

Yazın Neden Kış Lastiği Kullanılmaz?

Yaz aylarında kış lastiği fren mesafesinin uzamasına sebep olur. Kış lastiğinin yanakları yumuşak olduğundan virajlarda aracın fazla yatmasına neden olur, hem lastikler çabuk aşınır hem de keskin virajlarda aracınızın takla atmasına sebep olabilir. Mevsimine uygun lastik kullanmak karbondioksit salınımını arttırdığı gibi yakıt tüketimini de arttırmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP