DOLAR

32,3198

-0.13%
EURO

34,7639

-0.09%
ALTIN(gr)

2.388,99

-0,31%
BİST 100

%
Hangi fonlara yatırım yapmalı? Yatırım fonlarının 2023 performansı nasıl gidiyor? Hangi fonlar kazandırdı?
  • Finans 365
  • Borsa
  • Hangi fonlara yatırım yapmalı? Yatırım fonlarının 2023 performansı nasıl gidiyor? Hangi fonlar kazandırdı?

Hangi fonlara yatırım yapmalı? Yatırım fonlarının 2023 performansı nasıl gidiyor? Hangi fonlar kazandırdı?

ABONE OL
24 Şubat 2023 21:19
Hangi fonlara yatırım yapmalı? Yatırım fonlarının 2023 performansı nasıl gidiyor? Hangi fonlar kazandırdı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hangi fonlar kazandırdı? Hangi fonlara yatırım yapmalı? Yatırım fonlarının 2023 performansı nasıl gidiyor? 2023 yılının henüz ilk aylarına gelinmiş olsa da, yatırım fonlarının genel performansı oldukça olumlu seyrediyor. Yılın ilk altı ayında fonlar genellikle hisse senetleri ve emtiaların yükselişinden olumlu yönde etkilendi. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 2023 yılının ilk yarısında yüzde 15’in üzerinde bir artış kaydetti. Bu durum yatırım fonlarının hisse senetlerinde yer alan yüksek oranda yatırım yapmasından dolayı fonların da yüksek kazanç sağlamasına olanak sağladı.

Bunun yanı sıra, emtiaların da yüksek getiriler sağladığı gözlendi. Özellikle altın ve gümüş fiyatlarındaki artış, emtia ağırlıklı fonların performansını olumlu yönde etkiledi. Yılın ilk yarısında altın fiyatları yüzde 9’un üzerinde bir artış kaydederken, gümüş fiyatları ise yüzde 20’nin üzerinde bir artış gösterdi.

Hangi Fonlar Kazandırdı?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Onur Duygu’ya göre, daha sonra gelen ekonomik veriler, ABD’de enflasyon ile mücadelede faiz artışı silahının bir müddet daha kullanılmasına ilişkin sinyal verince, risk iştahı da olumsuz etkilendi.

Duygu, köşe yazısında, risk iştahının zayıflamasının, yurtdışı hisse içeren yatırım fonlarını da negatif etkilediğini belirtti. Buna göre, yurtdışı hisse ağırlıklı içeren fonlarda ortalama ocak ayı getirisi yüzde 7,5 iken, 3-22 Şubat tarihi arasındaki getiri eksi yüzde 3,1 oldu. Ancak şubat ayındaki olumsuz performansa rağmen, 2023 yılı ortalama getirilere baktığımızda yüzde 4’lük bir getiriyi hala görmenin mümkün olduğunu ifade eden Duygu, ocak ayı içinde yüzde 15’e yakın ortalama getiri sağlayan teknoloji, robotik teknolojiler, elektrikli araçlar, blok zincir fonlarının, 3 Şubat verisi sonrasında yüzde 5 civarında negatif performans gösterdiğine dikkat çekti.

Duygu, ocak ayı içinde yüzde 10 civarı getiri sağlamış, ancak veriden çok da olumsuz etkilenmemiş temaların da bulunduğuna işaret ederek örnek olarak yarı iletken, turizm-seyahat, taşımacılık ve Avrupa temalı fonlarda 3 Şubat sonrası yüzde 1-2 arası kayıpların görüldüğünü belirtti. Havaların bu yıl kış aylarında daha sıcak geçmesinin enerji maliyetleri ve enflasyona etkisi açısından Avrupa ülkeleri özelinde olumlu olduğunu değerlendiren Duygu, köşe yazısında şu tespitlerde bulundu:

“Turizm ve seyahat teması için ise Çin’de Covid sınırlamalarının kalkmış olması ve kongre turizminin dünya genelinde geri gelmesi etkili oldu ve etkili olmaya devam edecek. Diğer yandan 3 Şubat sonrası Ocak’tan daha iyi performans gösteren temalar da mevcut ancak bu temaların toplam 2023 performansı negatif. Örnek olarak; petrol, iklim değişikliği ve tarım-gıda temalı fonları göstermek mümkün. Yatırımcı adetlerini incelediğimizde ise özellikle teknoloji, elektrikli araçlar ve turizm temalarına ilgi olumsuz getirilere rağmen devam ediyor.”

Duygu, Çarşamba günü açıklanan Fed tutanaklarına göre ABD’de enflasyonun seyri faiz artışının da devam edeceğinin sinyallerini verirken, bu kapsamda yurtdışı fonlara yatırım yaparken haber akışının çok iyi takip edilmesini ve birkaç temayı içeren fonlardan oluşan bir sepet yapılmasını önerdi.

Editörün notu: Burada yer alan değerlendirmeler ve bilgiler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP