Yarın 20-24 Şubat haftasının piyasa gündemi! Altın fiyatları ve dolar ne olur? Borsa yükselecek mi, düşecek mi?
  • Finans 365
  • Altın
  • Yarın 20-24 Şubat haftasının piyasa gündemi! Altın fiyatları ve dolar ne olur? Borsa yükselecek mi, düşecek mi?

Yarın 20-24 Şubat haftasının piyasa gündemi! Altın fiyatları ve dolar ne olur? Borsa yükselecek mi, düşecek mi?

ABONE OL
19 Şubat 2023 17:31
Yarın 20-24 Şubat haftasının piyasa gündemi! Altın fiyatları ve dolar ne olur? Borsa yükselecek mi, düşecek mi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Borsa yükselecek mi, düşecek mi? Yarın 20-24 Şubat haftasının piyasa gündemi! Altın fiyatları ve dolar ne olur? ABD’de hafta içerisinde belirtiler enflasyon bilgileri gene uluslararası piyasalarda kafaları karıştırdı. ABD’de belirtiler bilgilere göre, Aralık 2022 tarihinde yüzde 6,5 olan Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) senelik artış seviyesi 2023 yılının ilk ayında yüzde 6,4’e geriledi. Böylece TÜFE, Ocak ayında aylık bazda da yüzde 0,5 yükselirken, enflasyondaki yavaşlamanın devam etmesine karşın beklentilerin üstünde kaldığı görüldü.

ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise Ocak ayında aylık yüzde 0,7 ve senelik yüzde 6 ile beklentilerin üstünde artış gösterdi. Enflasyon bilgilerinin beklentilerin üstünde gerçekleşmesi nedeniyle para piyasalarında ABD Merkez Bankası Fed’in ileriki ay 50 baz puanlık faiz artışı yapacağına dair beklentiler güçlendi. Gelecek ay Fed’in 25 baz puanlık faiz artışına net gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık faiz artış mümkünlüğünü yüzde 15 civarında.

20-24 Şubat Haftasının Pıyasa Gündemı! Altın Fıyatları Ve Dolar Ne Olur? Borsa Yükselecek Mı, Düşecek Mı?

Uzmanlar, Amerika’da açıklanan verilerin ardından enflasyon endişelerinin arttığını belirtirken, gelecek hafta açıklanacak verilerdeki işaretlerinin önemine dikkat çekti. Enflasyon beklentilerini etkileyecek gerçekleşmelerin piyasalarda oynaklığı artırabileceği ileri sürülürken, ABD’de resesyon fiyatlamalarının güç kaybetmeye devam ettiği kaydedildi. ABD’nin 3 aylık hazine bonosu getirisi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki farkın yaklaşık 100 baz puana gerilediğine değinen uzmanlar, bu durumun dolar endeksini desteklediğini savundu. Dolar endeksindeki yükseliş eğiliminin emtia fiyatlarını baskıladığına işaret eden uzmanlar, geçen hafta petrol, bakır ve altın fiyatlarının gerilediğini ifade etti. Buna göre altının onsu yüzde 1,2 değer kaybıyla bin 842 dolara gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı haftalık yüzde 4 düşüşle 82,8 dolara, bakırın libresi yüzde 1,7’lik değer kaybıyla 4,02 dolara geriledi.

20 Şubat ile başlayan gelecek haftanın veri takviminde ise 21 Şubat Salı günü imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ikinci el konut satışları açıklanacak. Cuma günü ise kişisel gelirler, kişisel harcamalar, yeni konut satışları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri takip edilirken, ABD’de piyasalar pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı olacağı belirtildi.

Avrupa borsalarında ise gelecek hafta çarşamba günü Almanya’da açıklanacak TÜFE ve cuma günkü GSYH verileri yakından takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde en son yaptığı açıklamalarda, enflasyon baskıları karşısında bir sonraki toplantıda faiz oranlarını 50 baz puan daha artırmayı planladıklarını kaydetmişti. Uzmanlar bölgede resesyon endişelerinin güçlenmesinin pay piyasalarındaki yükselişi sınırladığına dikkat çekerek ECB üyelerinin ise resesyon endişesine karşın şahin tutumlarını koruduğunu belirtti.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle işlemlere 5 iş günü ara veren Borsa İstanbul bu hafta yeniden açıldı. Açılış öncesi alınan kararlar ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısı fonlarının tahvil alma yükümlülüğü azaltılırken, asgari hisse senedi bulundurma yükümlülükleri artırıldı. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) şirketlerin hisse geri alımı konusundaki bürokratik zorlukları azalttı. Böylece çok sayıda şirket hisse geri alım programlarını açıklarken, BIST 100 endeksi haftanın son üç gününde yüzde 11,57 değer artışıyla 5.026,83 puana ulaştı. Uzmanlar, gelecek hafta 23 Şubat Perşembe günü gözlerin TCMB Para Politikası Kurulu kararlarına çevrildiğini belirtirken, depremlerin ardından piyasalarda oynaklığın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP