DOLAR

32,5180

0.07%
EURO

34,9401

-0.18%
ALTIN(gr)

2.434,19

-0,07%
BİST 100

%
Dijital Para Borsasına Kaç Türk Vatandaşı Yatırım Yaptı? Türkler’in Kripto Para Piyasasında Kaç Parası Var?
  • Finans 365
  • Kripto Paralar
  • Dijital Para Borsasına Kaç Türk Vatandaşı Yatırım Yaptı? Türkler’in Kripto Para Piyasasında Kaç Parası Var?

Dijital Para Borsasına Kaç Türk Vatandaşı Yatırım Yaptı? Türkler’in Kripto Para Piyasasında Kaç Parası Var?

Kripto para çılgınlığı aldı başını gidiyor! Türk yatırımcı Borsa İstanbul'dan kaçıp dijital para borsalarına yatırım yapıyor. Peki dijital para borsaları güvenilir mi? Yerli ve devlet güvencesi altında işlem gören borsa varken neden kripto paralar tercih ediliyor? Yüksek risk içermesine rağmen vatandaşlar neden coinlere hücum ediyor? Türkler'in kripto para piyasalarında kaç parası var? Dijital para borsalarına kaç Türk vatandaşı yatırım yaptı? Tüm bu soruların cevapları haberimizin detaylarında

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:05
Dijital Para Borsasına Kaç Türk Vatandaşı Yatırım Yaptı? Türkler’in Kripto Para Piyasasında Kaç Parası Var?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hiçbir merkeziyeti olmayan, sahibinin, işletenin bilinmediği, bir sıkıntı çıktığında muhatabın bulunamadığı kripto paralara, ilgi her geçen gün katlanarak artıyor. Yatırımcılar riskin büyük olduğunu bildikleri halde kazançlarında büyüklüğüne kapılıp dijital para borsalarına akın akın para yatırmaya devam ediyor.

Kripto Para Piyasalarına Yatırım Yapan Türk Yatırımcı Sayısı Nedir?

Dijital para borsalarına yatırım yapan Türk vatandaşı sayısı 15 milyona yaklaştı.

Türk Vatandaşları Kripto Para Piyasalarına Ne Kadar Yatırım Yaptı?

Yerli ve yabancı dijital para borsaları dahilinde 18 milyar dolardan fazla paranın Türk vatandaşları hesaplarında olduğu belirtiliyor.

Türk Vatandaşları Hangi Dijital Para Borsa Platformlarını Tercih Ediyor?

10 milyon üzeri vatandaşın, Paribu, BTC Türk vb. yerli dijital para borsalarını tercih ederken 5 milyona yakın kişinin de Binance vb. yurtdışı yönetimli dijital para borsalarını tercih ettiği bildiriliyor.

Türkiye Harekete Geçti

Türkiye, kontrolsüz şekilde büyüyen dijital parayla ticareti kısıtladı. Aracılık yapanların banka benzeri şekilde çalışmalarını yasakladı. Bitcoin ve altcoinlere yatırım yapmış olan ve sayıları 15 milyona yaklaşan Türk yatırımcılar alınan bu kararlar sonrası panik yaşadı.

Kripto Para Yatırımlarının Merkezi Konumundaki Ülke Hangisi?

Dünyada en çok tercih edilen kripto para borsası platformu Binance isimli şirketin merkezinin Malta olması dolayısıyla dijital para yatırımlarının merkezi konumundaki ülkesi Malta. Aslında şirketin merkezi Çin ülkesiydi. Daha sonra Malta’ya taşındı bu merkez.

Kripto Paralar Neden Bu Kadar Rağbet Gördü?

Pandemi ile birlikte ülkelerin fazla sayıda basmış olduğu karşılığı olmayan paralar, piyasalarda para bolluğuna sebep oldu. Bu para bolluğu ile birlikte insanların kısa yoldan zengin olma hayalleri birleşince dijital para borsalarına yatırım zirve yaptı.

Önce Hisse Senedi Borsası Sonra Dijital Para Borsası

Türk yatırımcılar hisse senedi borsasında tarihi rekor katılımla şansını denedi. Borsa İstanbul’da umduğunu bulamayan yatırımcılar dijital para borsalarına akın etti.

Neden Dijital Para Borsalarına Kayma Oldu?

– Hisse senetlerinde yapılan manipülasyonlar, spekülasyonlar. Bazı şirket patronlarının yatırımcılarını sağılacak inek gibi görmesi ve spekülatörlerin ayak oyunları Türk yatırımcısını hisse senedi piyasasına küstürdü.

– Siyasi, ekonomik ve global gündemin sürekli çalkantılı oluşu. Gerek ülke gündeminin gerekse global gündemin Borsa istanbul’u sıkça etkilemesi sonucu yukarı ivmenin bozulması ile birlikte yatırımcılar kripto para borsalarını daha cazip bir çıkış kapısı olarak gördü.

– Oransal kazanç büyük, süre kısa. Hisse senedi piyasalarına oranla kripto para piyasalarında gözlemlenen oransal kazanç büyüklükleri ve süre bakımından daha kısa sürede o büyüklüklere ulaşılabiliyor olması yatırımcıları cezbetti.

– Kısa sürede zengin olma, kolay para, erken emeklilik hayali. Günümüz şartlarında çoğu insan kısa yoldan zengin olmanın hayallerini kuruyor. Bu hayalleri gerçekleştirebilecekleri piyasayı, daha öncelerde sergilemiş olduğu yükselişlerden ötürü kripto para borsası olarak görüyorlar. 1′ e 15 bin, 1′ e 20 bin gibi oranlarda yaşanmış yükselişler kısa yoldan zengin olmak isteyen yatırımcıları cezbediyor.

– Günlük yaşamın her alanında ‘çok para kazanan’ kişilerin hikayeleri dilden dile anlatılıp günden güne ilgi artırılıyor.

– Küresel krizler esnasında aşırı oynaklaşan ülke para birimleri, altın, hisse senedi gibi yatırım enstrümanlarına nazaran daha güvenli liman olarak kripto paralar gösteriliyor.

– Sosyal medyadan özellikle popüler hesaplardan sürekli olarak çok para kazanma ve geleceğin yatırımı gibi süslü cümleler ile kripto paralar pazarlanıyor.

– Popüler isimler teşvik edici paylaşımlarda bulunuyor. Elon Musk, Alexandre Dreyfus vb. gibi dünyaca tanınmış isimler yapmış oldukları paylaşımlar ile dijital para piyasalarına olan ilgiyi sürekli canlı tutuyorlar. Misal; Elon Musk bir tweet ile bir altcoin’in değerini yüzde 13 bin artırabildi.

AMAN DİKKAT! UZMANLAR UYARIYOR!

Merkezi bir otoritenin olmadığı, herhangi bir muhatabın bulunmadığı sistem veya sistemler birilerinin düğmeye basmasıyla yükseldiği gibi atılacak bir tweetle bir anda çökebilecek bir bünyede. Herhangi bir mağduriyetin yaşanması durumunda yatırımcının derdini anlatacağı bir otorite veya denetim mekanizmasının olmayışı büyük risk olarak gösteriliyor.

En büyük risklerden biri olarakta ülkelerin ve söz sahibi otoritelerin kripto paralar hakkında alacağı tedbirler ve yasaklayıcı açıklamalar olabileceği ifade ediliyor. Nitekim geçmişte ABD ve Hindistan kaynaklı otoritelerden bu yönde gelen haberler anında sert satışlara neden olmuştu.

Devletler, paranın kontrolünü kaybetme, yasadışı işlemler ve vergi kaybı gibi sebeplerden dolayı çeşitli düzenleme ve yasaklamalar için harekete geçebilirler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP