DOLAR

32,3484

0.26%
EURO

35,0837

-0.15%
ALTIN(gr)

2.308,90

1,39%
BİST 100

%
Kripto Paralar,Uzun Vadede Dünya Ticaret Savaşlarının Çıkmasına Sebep Olabilir

Kripto Paralar,Uzun Vadede Dünya Ticaret Savaşlarının Çıkmasına Sebep Olabilir

Satoshi Nakamoto adındaki bir geliştirici tarafından ortaya çıkarıldığını inanılan amiral kripto para birimi Bitcoin, ortaya çıktığı ilk dönemlerde yatırımcılar tarafından bir dolandırıcılık hilesi şeklinde düşünülüyordu. Ancak 2021 senesinin son gününde Bitcoin’in, dünya finansal düzenini temelden değiştirecek bir argüman olduğu aşikar.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:03
Kripto Paralar,Uzun Vadede Dünya Ticaret Savaşlarının Çıkmasına Sebep Olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kripto Paralardan Önce De Dijital Platformlar Kazanç Vaat Ediyordu

Kripto para diye bir tanım kullanılmadan önce de internetin yavaş yavaş bütün dünya ülkelerinde gelişim göstermesi ile beraber saadet zinciri ya da diğer isimler ile nitelendirilen kişisel ya da kurumsal çaplı faaliyet gösteren teknolojik enstrümanlar, yatırımcılara belirli oranda yatırım yapmaları karşılığında yüksek miktarda kazanç vaat ediyordu. Ancak son dönemlerde sanal para aleminin bütün teknolojik enstrümanları sollaması ile beraber kripto para ya da sanal para adı altında bütün dünyanın ticaret hacminin büyük bir bölümünü elinde tutan bir sektör ortaya çıktı.

 Kripto Paralar, İnsanlara Ne Vermek İstiyor?

Kripto para dünyasında küçücük bir yatırım ile alım satım işlemlerini gerçekleştirerek para kazanan katılımcılar olduğu gibi, metaverse dünyasında arsa satın almalar başta olmak üzere sanal gerçekçiliğin daha çok arttırıldığı bir evrende yaşama imkanı tanınan bir düzen var karşımızda. Peki metaverse teknolojisi, uzun vadede insanlara neyi verecek? Hiç bunu düşündünüz mü?

 Teknolojinin gelişmesi mesafeleri kısalttığı gibi insanoğlunun bu yenilik çalışmalarına ayak uydurması ve az yorularak ya da hiç yorulmadan devasa paraların kazanılması vaat ediliyor. Bitcoin başta olmak üzere kripto para borsaları da alım satım işlemlerine tabi tutulan diğer kripto para birimlerinin rekabet içerisinde olduklarını biliyoruz. Bir taraftan kripto paralar kendi aralarında rekabete girerken, diğer taraftan Binance gibi işlem hacmi açısından bakıldığında dünyanın en büyük kripto para borsasının bütün dünya devletlerinin merkez bankalarıyla resmi temaslarda bulunup o ülkelerde faaliyet gerçekleştirmek amacıyla çalışmalara girdiğini hemen hepimiz biliyoruz. Diğer taraftan bazı dünya devletleri, o kadar çok ileriye gitti ki kullandıkları resmi para birimlerini bir tarafa atıp Bitcoin gibi bir kripto para birimini resmi para birimi olarak ilan ettikten sonra dünyanın adeta şaşkınlıkla izlemesine sebep oldu (El Salvador)

 Ancak diğer taraftan bakıldığında 2022 senesinin gelmesiyle beraber sadece El Salvador değil pek çok dünya Devleti’nin kullanmış olduğu resmi para biriminin terk edilmesine ve Bitcoin başta olmak üzere diğer kripto para birimlerinin resmi para birimi olarak ilan edilmesi haberlerini yakın zamanı göreceğiz. Elsalvador, belki şimdi Bitcoin topladığı için başta İngiliz Merkez Bankası başkanı olmak üzere pek çok finansal kuruluşun yöneticisi tarafından ‘ahmak’ veya ‘cahil’ şeklinde tabirlerle eleştirildi fakat öyle bir zaman gelecek ki artık Arabistan Yarımadası’ndaki petrol ticareti yerini tamamen kripto para ticaretine bırakacak. Dünyanın en büyük kripto para borsası olma özelliğini taşıyan Binance, kendine şimdilik bir merkez bulmuş değil ancak Birleşik Arap Emirlikleri ile Bahreyn arasında adeta mekik dokuyor. Arabistan’daki yeraltı petrol yataklarının yakın gelecekte biteceğini hepimiz biliyoruz. Bu durumda dünya ticaretinde at koşturmak isteyen bir ülkenin mutlaka elinde öyle bir silah olmalıdır ki bu silah, dünya ticaretine yön verebilecek kuvvette olsun. Silah derken, sadece top, tank, füze değil… Enerji piyasasında meydana gelecek azalma ya da çoğalma ile beraber dünya ticaretinin büyük bir bölümünü elinde tutan devletler arasında kartlar yeniden dağıtılacak.

Arap Ülkelerinin Kripto Paralara Bakış Açısı

Arap Yarımadası’nda bulunan ülkeler, zengin petrol yataklarına sahip oldukları için Avrupa ülkelerinin sürekli dikkatini çekmiştir. Şimdi baktığımızda Avrupa ülkelerinde gelişim gösteren kripto para çalışmaları, adeta bir virüs gibi Arap ülkelerine de sıçradı. Çin hükümeti tarafından Kripto para alım satım işlemleri başta olmak üzere madencilik faaliyetlerinin yasaklanması ile beraber pek çok kripto para madenciliği işi ile uğraşan kişi ya da kurum, dünyanın çeşitli yerlerine ve daha çok da Arabistan Yarımadası’ndaki ülkelere giderek burada kripto para faaliyetlerini sürdürüyor. Enerji tüketimine sebep olduğu için dünya devletleri tarafından yasaklanan kripto para madenciliği faaliyetinin Arap ülkelerinde çok rahat bir şekilde yapılacağını biliyoruz. Neden mi? Güneş paneli sistemleri ile elektrik enerjisi üretimi yine aynı şekilde Arap ülkelerinde çok daha fazla yerine getiriliyor. Haberin başında da belirtmiş olduğumuz gibi Arap ülkelerinde petrol yataklarının kurulması ile beraber zor duruma düşecek olan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, gibi ülkeler dünya ticaretinde yer almak amacıyla neye sahip olacak? Ellerinde bulunan hangi kaynakları alım satım işlemlerine tabi tutarak dünya ticaretinde ‘ben de varım’ diyecek? Bu sorunun cevabını elbette şimdilik vermek imkansız ama orta veya uzun vadede bakıldığında Bitcoin kripto para birimi başta olmak üzere pek çok kripto para birimini şimdiden elinde tutan ya da depolayan dünya ülkeleri, yakın gelecek zamanda kripto mücadelesine girişecek ve şimdi bütün devletlerin belki de küçük gördüğü belki de eleştirdi El Salvador başta olmak üzere Rusya gibi rezervlerinde Amerikan dolarının yerine kripto paralara daha çok yer veren devletler, dünyanın süper gücü olma yolunda hızlı bir şekilde ilerleyecek.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP