DOLAR

32,4842

-0.04%
EURO

34,8263

-0.51%
ALTIN(gr)

2.442,27

0,27%
BİST 100

%
IBM’den Kripto Para Atağı

IBM’den Kripto Para Atağı

Merkezi ABD New York olan ve uluslararası bir şirket olan IBM (International Business Machines) teknoloji şirketinde blok zinciri ile ilgili finansal hizmetlerden sorumlu yönetici Jess Lund, kripto para birimlerinin geliştirilmesi ile ilgili olarak değişik merkez bankaları ile çalışmalar içinde olduklarının ve yakın bir zamanda merkez bankası kripto para birimi çıkarmayı planladıklarının altını çizdi.

ABONE OL
3 Şubat 2022 21:12
IBM’den Kripto Para Atağı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkezi Banka Dijital Parası (CBDC)

Reddit platformunda 22 Mart tarihinde Lund tarafından gayri resmi olarak paylaşılan bir haberde, insanlara stellar ağı alt yapısından gelecek paralarını beklemesini salık verdi. IBM’in ortaya çıkaracağı kripto para biriminin adının ise Central Bank Digital Currency (CBDC) olacağını ifade etti.

Lund kendisine yöneltilen Stellar veya alternatif bir blok zinciri teknolojisinde bahsi geçen gelişmenin tahmini zamanını açıklaması taleplerine karşılık çok yakın bir gelecekte olacağına dair açıklama getirdi. Lund merkez bankalarının haricinde kripto parayı yaygınlaştırmak için diğer finans kurumlarının da çok emek verdiğini ifade etti. Müşteriler hakkında ise sansür uygulayarak hangi ülkelerin bankalarının CBDC kripto para biriminin ihracına izin vereceğini açıklamadı.

IBM şirketi Stellar isimli blok zinciri ağının token’ı olan Lumens’i gerçek zamanlı işlemlere izin veren döviz işlem ve uzlaşma aracı olarak gördüğünü belirtti. Lumens token’ı küresel düzeyde sınır engeli olmadan bankaların ödeme şekli olarak kullanılıyor. IBM şirketi aynı zamanda Stellar blok zinciri ağ yapısında kullanılabilecek farklı ve tamamlayıcı kripto para birimleri de olmak üzere diğer koinleri destekleyecek platformu takip etmektedir.

Şirketin ortaya koyduğu bir çözüm, taraf olan şahıs ve kurumların yapacakları işlem öncesinde herhangi bir anlaşma yapmalarına gerek bırakmaması olarak açıklandı. Bunun nedeni ise işlemlerin gerçek zamanlı olarak oluşan veya gerçek zamanlı olmadan atomik değişimler olduğu ifade edildi.

Hem açık hem de yetkilileri olan bir platform

IBM firması ortaya konan sistemin halka açık bir yapıda olmasının yanında yetki dağıtımının sağlandığı bir ortam olduğunu ifade etti. Geliştirilen yöntemde IBM’in işlemlerini onaylama yetkisi olduğu özel bir platform üzerinde çalışıldığı açıklandı.

Lund tarafından yapılan açıklamada, şirket merkez bankalarının da faydalanabileceği, kuruluşların sahip olduğu kripto para birimlerini yönetebilecekleri, IBM’in geliştireceği ve token mühendislik kabiliyetlerini ortaya koyduğu bir varlık ekosistemi yönetim platformu için çalışıyor. Ortaya atılan bu yönetim ürününün dijital varlıkların yakılmasına veyahut fiat para birim cinsinde piyasada dolaşmasını idare edeceği haberlerde yer aldı.

Devlet destekli kripto paralar gündemde

Kripto para piyasası gündeminde devletlerin ortaya çıkaracağı kripto paralar hakkında olasılıklar inceleniyor. Araştırmalara göre söz konusu hiç bir ülke tarafından IBM ile işbirliği gayreti bulunmuyor. Bu ülkeler arasında ön satış aşaması ile ortaya koyduğu ve başka devletler tarafında tanınan Petro kripto parasının sahibi Venezüella da bulunmaktadır.

Aynı şekilde Çin üzerinden gelen haberlere göre ülke, kendi kripto para birimi için bir ödeme sistemi geliştirmektedir. Rusya’ya bakıldığında ortaya konan CBDC projesinin Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri için geçerli olmasını istediği gözlendi. Birlik üyeler i arasında Ermenistan, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Belarus, Çin, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika ülkeleri bulunmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP