DOLAR

32,5889

0.35%
EURO

34,7978

0.17%
ALTIN(gr)

2.496,94

0,51%
BİST 100

%
Kripto Para Dünyasına Adım Atacaklara Tavsiyeler

Kripto Para Dünyasına Adım Atacaklara Tavsiyeler

Kripto para kelime anlamı olarak ‘crypto’ ve ‘currency’ kelimelerinin birleşimiyle oluşmuş şifreli para anlamına gelmektedir. Dijital ortamda ticarileşmeyi kolaylaştıran, denetimi azaltmak amacıyla icat edilmiş ve artık varlığı göz ardı edilemeyecek kadar büyümüş mali varlıklardır. Kripto para dünyasının babası diyebileceğimiz Bitcoin, 3 Ocak 2009 yılında doğmuş ve başta da dediğimiz gibi denetimi olmadığı için ‘deep web’ ortamında (yasal olmayan işler diyebiliriz kısaca) ticareti kolaylaştırmak için kullanımı yaygınlaşmaya başlamış para birimidir.

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:33
Kripto Para Dünyasına Adım Atacaklara Tavsiyeler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kripto Para Dünyası

İlk çıktığı zamanlar toplum tarafından pek dikkate alınmayan ama şimdilerde zenginlik efsanelerinin baş karakteri olan Bitcoin, piyasa değeri olarak 220 milyar doları yakalamış durumda. Bu bahsettiğimiz değer sadece bir para birimi için ve Bitcoin’in kripto para piyasasında ağırlığının yaklaşık %40 olduğunu düşünürsek, piyasanın dünya ekonomisindeki ağırlığı 500 milyar dolardan fazla olduğunu söyleyebiliriz; bu da ekonomi piyasasını yönlendiren altının yaklaşık %5 kadarına tekabül etmekte. Bu açıdan bakarsak büyüyen ekonomik değere kayıtsız kalmak kesinlikle mümkün değil.

Kripto paranın teknik tarafından bakarsak madencilik yapılarak üretilen veya bir kurum-şirket tarafından piyasaya sabit sayıda sürülen, algoritmalar ve güvenlik önlemleriyle üretilmişlerdir. Bitcoin gibi madencilik yapılarak üretilen paraların algoritmaları açık kaynak kodlu olup herkes üretebilmektedir ama enerji maliyetinin yüksek oluşu yüzünden madencilik işine bireysel ve amatörce girişmek risklidir. Paralar, üretilen dijital cüzdanlar üzerinde veya fiziksel hafızalar (harddisk, usb) içerisinde muhafaza edilebilmektedir. Şu sıralar takas imkanı sunan büyük borsalar, insanların bu piyasaya hızlı ve kolay şekilde giriş yapabilmelerine imkan sağlamaktadır. Denetimsizlik ve güvencenin olmayışı ise kripto para yatırımcılarının dikkatli hareket etmesini gerektiren en önemli sebeplerdir.

Ülkelerin para birimlerini düşündüğümüz zaman, piyasada dolanan para sayısının kontrolünü elinde tutan merkez bankaları mevcuttur ve şahısların kendi para birimlerini kullanması gibi bir duruma müsaade edilememektedir. Çoğu ülkenin yönetimlerinin bu durumun farkında olduğunu söyleyebiliriz. Ülke içerisinde dolaşan paranın dijital kanallara akması ticari canlılığı etkilemekte, devletlerin en büyük para kaynakları olan vergi gelirlerinin de düşmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla ülkelerin aldıkları önlemler arasında kendi kripto para birimini çıkarmak, kripto para ticaretinin yasaklanması ve madenlerin kurulmasının engellenmesi gibi çeşitli aksiyonlar bulunmaktadır. Her ne kadar para akışını engellemek şu an için mümkün olmasa da hiçbir yönetim paranın kontrolünü kaybetmek istemeyecektir ve bu durum da önümüzdeki yıllarda yeni yeni uygulamalarla tanışacağımızı işaret etmektedir.

Tüm bileşenleri düşündüğümüz zaman, dijitalleşen dünyada hayatımıza giren kripto para gerçeği tüm çıplaklığıyla mevcut. Yeni olan bu piyasadan korkmaktansa ayak uydurmaya çalışmak en doğru hamle olacaktır. Para dediğiniz şey de zaten bir kağıt parçası değil mi?

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP