DOLAR

32,4881

-0.19%
EURO

35,0163

0.44%
ALTIN(gr)

2.433,97

0,46%
BİST 100

%
Yatırımcılar Dikkat, Kripto Para Vergi Düzenlemesi Yolda!

Yatırımcılar Dikkat, Kripto Para Vergi Düzenlemesi Yolda!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde ikamet edip kripto para yatırımcılığı yapanları bekleyen muhtemel senaryolar nelerdir? Kripto para vergi düzenlemesi ne aşamada? Detaylar haberimizde...  

ABONE OL
3 Şubat 2022 22:56
Yatırımcılar Dikkat, Kripto Para Vergi Düzenlemesi Yolda!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın pek çok yerinde kripto paralar açısından değişik vergilendirme yöntemleri uygulanıyor. Amerika Birleşik Devletleri, bunu altyapı tasarısına eklemeyi başardı ve bu tasarı Amerikan başkanının masasına gidip imzayı aldı. Bundan sonra ABD’ye kripto para piyasası ile ilgili nasıl çalışmalar ve nasıl düzenlemeler yapıldığını önümüzdeki süreç içerisinde göreceğiz. Borsalar ve alanında hizmet vermekte olan firmalar vergilendirme sistemi ile çalışacak. Bugün The Daily Telegraph tarafından kaleme alınan bir habere göre İngiltere’de bu hususta adım atmaya hazırlanıyor. En son birkaç gün önce Hindistan, kripto paraların öncelikli olarak tamamen yasaklanması ile ilgili çalışmalara başlayacağını duyurdu fakat daha sonrasında ise tamamen yasaklama durumunun olmayacağı fakat bazı kısıtlama durumlarının söz konusu olabileceği ile ilgili karara vardı. Çin hükümeti başta kripto para madenciliği olmak üzere kripto para ticaretinin yasaklandığını duyurmuştu. Türkiye’de kripto para vergilendirilmesi yapılacak mı? yapıldı mı? Ne olacak? Tüm Bu soruların cevapları ve çok daha fazlasının cevabı haberimizde…

 İngiltere’de Kripto Para Vergisi

Gümrük ve gelir idarelerine göre kripto para birimleri ya da normal bir para birimi olarak kabul edilmemektedir. The Daily Telegraph tarafından pazar günü yayınlanan bir habere göre; kripto para piyasaları, birleşik krallık’ta %2 oranında dijital hizmet vergisi ödemek zorunda. İngiltere’de majesteleri, gümrük ve gelir daireleri, kripto para birimlerini ‘finansal araçlar’ şeklinde tanımadığı için finansal piyasalara tanınmakta olan bir muafiyet kripto para borsaları kapsayacak.

 Türkiye’de Kripto Para Vergisi Ne Durumda?

Geçtiğimiz haziran ayı içerisinde sosyal medya platformları başta olmak üzere çeşitli finans kuruluşlarına yakın mecralarda yer alan haberlere göre yıl sonuna kadar kripto para vergi düzenlemesinin netlik kazanacağı yazılıyordu, çiziliyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri tarafından çeşitli yer ve zamanlarda yapılan açıklamalar, bu haberleri destekler nitelikteydi. Öncelikli olarak bilinmesi gerekenler şunlar.

Türkiye’de vergi düzenlemesi henüz netlik kazanmadı. Gerçekleştirilecek çalışmalar ile düzenleme yasal bir hal aldıktan sonra geçmişe dönük vergilendirme olması ihtimali söz konusu değildir. Yani düzenleme artık düzenlemenin olduğu tarihten itibaren geçerli olacak. En ağır basan taraf ise stopaj alınması hususunda. Bunun haricinde Singapur gibi vergi almayan ülkeler ile Güney Kore gibi belli bir rakamın üzerine %20 isteyen çeşitli çalışmalarda var. Eğer ki kripto paralar Türkiye’de para birimi olarak tanımlanırsa o zaman alım satım işlemleri açısından düşük kambiyo kesintileri yapılacaktır. Dijital vergi dairesi uygulaması üzerinden pek çok vergi kalemi ödenebilecek.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP