38,4292
0.2%43,8350
-0.02%4.099,20
-0,71%%
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomist ve akademisyenlerle bir toplantı yaptı. Erdoğan, gerçekleştirilen toplantıda kripto para hususunda çeşitli mesajlar verdi. Erdoğan, kripto para yasasının hazır olduğunu dile getirdi. Peki Kripto para yasası nedir? Kripto para yasası ne zaman çıkacak? Detaylar ve çok daha fazlası haberimizde…
Kripto Para Yasası Nedir?
Bitcoin başta olmak üzere diğer kripto para birimleri, son zamanlarda oldukça popüler bir hale geldi. Herhangi bir Merkez Bankası ya da Sermaye Piyasası Kuruluna bağlı olmadan alım satım işlemlerine tabi tutulan kripto para varlıkları, Türkiye‘nin de yakın takibinde bulunuyor. Türkiye’nin kripto para yasasının 2021 sonuna kadar hazır olması öngörülüyor. Kripto para yasasında, Bitcoin kripto para birimi başta olmak üzere pek çok kripto paraların nasıl düzenleneceğine yönelik bilgiler yer alıyor.
Kripto Para Yasası Ne Zaman Çıkacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomist ve akademisyenler ile gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye açısından kripto para yasasının hazır olduğunu söyledi. Buna göre gecikmeden Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıyarak bu hususta çeşitli adımların atılacağını söyledi. Bu da gösteriyor ki hiç vakit kaybetmeden kısa süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kripto para yasası ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilecek.
Kripto Paralara Yönelik Vergilendirme De Masada
Türkiye’de şu anda, kripto paralara yönelik vergi mevzuatı da dahil olmak üzere herhangi bir yasal altyapı ile çalışma söz konusu değildir. Üzerinde çalışılan piyasada, kripto para kazançlarının vergilendirilmesi ne ilişkin diğer ülkelerin nasıl kararlar aldıkları şu anda inceleniyor. Örnek verilmesinde fayda olacaktır ki Amerika Birleşik Devletleri, kripto para sahiplerinden gelir vergisi kesintisi yapıyor. Almanya ise 600 eurodan düşük değerler açısından vergi almıyor. Güney Kore, elde edilen kripto para kazançlarının %20’sini vergi olarak alırken; Hong Kong, Malta ile Singapur ise kripto para alım satım işlemlerinden vergi almıyor. Türkiye’de ise şu anda stopaj alınması üzerinde bir çalışma yürütülüyor. Aracı kurum izni alan kripto para işlem platformlarının, kullanıcı adına stopaj uygulanabileceği, bu formların vergilendirmede aracı olacağı öğrenildi. Kripto paraların siyah olarak kabul görmesi halinde, devamlı alım satım işlemleri gerçekleştirenlerin mükellef olarak kabul görmesi gündeme gelecek.
Türkiye’de Kripto Para Borsaları
Bundan birkaç ay önce Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsası Thodex, dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunmuş ve binlerce kişiden milyarlarca lira topladıktan sonra sahibi ortalıktan kaybolmuş ve yurt dışına kaçmıştı. Bu olayın yaşanmasından sonra gözler kripto para yasasına çevrildi. Türkiye’de şu anda beş milyonun üzerinde vatandaşın kripto para yatırımcısı olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de 22 adet kripto para borsası var fakat merdiven altı olanlarla beraber sayının 50’ye yakın olduğu öngörülüyor. Kripto piyasasında 22 borsanın borsa biçiminde hareket ettiği, kendisini internetten ilan etmiş olduğu yatırımcıların borsaya erişim sağlar gibi kripto para alım satımı yapabildiği açıklandı. Geriye kalan 18 borsanın ise firma şeklinde hareket ettiği ve yatırım gerçekleştirmek isteyen kişilerin paralarını bu firmalara verdiği ve alımların ise bu firmalar tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.
‘Kripto varlıklar’ adlı raporda; dezavantajlar başta olmak üzere avantajlar ile vatandaşların dikkatli olmalarını ilişkin çok ciddi uyarılar mevcut. Bu alanda hizmet sağlayıcıların herhangi bir düzene sokulmaması sonucunda suiistimal ile dolandırıcılık faaliyetlerine yol açtığı, yurttaşların ise büyük maddi kayıplara uğradığı dile getirdi. Dünya merkez bankalarının pilot araştırmalar gerçekleştirdiği kripto varlık sistemlerine yönelik, Türkiye’de de aynı şekilde Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinesinde çeşitli çalışmalar yürütüldüğü ve bunun neticesinde ise söz konusu kanuni çalışmaların ortaya çıkacağı açıklama.
GÜNDEM
27 Nisan 2025TEŞVİK - HİBE - DESTEK
27 Nisan 2025ALTIN
27 Nisan 2025BANKACILIK
27 Nisan 2025GÜNDEM
27 Nisan 2025TEŞVİK - HİBE - DESTEK
27 Nisan 2025GÜNDEM
27 Nisan 2025