DOLAR

32,5249

0.09%
EURO

34,8965

-0.23%
ALTIN(gr)

2.452,70

0,69%
BİST 100

%
TBMM’de Görüşülecek Kripto Para Yasa Tasarısı Detayları!

TBMM’de Görüşülecek Kripto Para Yasa Tasarısı Detayları!

Kripto para borsalarına çekidüzen verilmesi hedefi ile oluşturulacak yasa tasarısı ile alakalı bazı ayrıntılar netlik kazanmaya başladı. Kripto para yasa tasarısına göre, izin alınmaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak çalışma yürüttüğü belirlenen gerçek ya da tüzel kişilerin yetkilileri hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacak.  

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:02
TBMM’de Görüşülecek Kripto Para Yasa Tasarısı Detayları!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kripto varlık alım satım ile transfer işlemlerini yetkisiz kuruluşlarda gerçekleştiren kişilere ve kurumlara ise 20 bin liradan az olmamak kaydıyla ceza verilebilecek. Kripto para piyasalarında düzenleme getirecek bu yasa tasarısı açısından çalışmalar hız kazandı. Sektör temsilcilerine görüşlerinin alınması açısından gönderilen taslağa göre, izin alınmaksızın kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak çalışmalar yürüttüğü belirlenen gerçek ya da tüzel kişilerin yetkilileri ile ilgili 3 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılacak ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Kripto para ya da kripto varlık alım satım ile transfer işlemlerini kurul tarafından yetki almamış kuruluşlarda gerçekleştiren kişilere ise 20 bin liradan az olmamak kaydıyla işlem tutarı kadar ceza verilebilecek. Kripto para sektörünün üzerinde yoğun bir şekilde tartışma sürdürdüğü Sermaye Piyasası kanununda kripto varlıkların ve kayıp varlık platformlarının düzenlenmesine yönelik değişiklik taslağına göre, kripto para platformları ile hizmet sağlayıcıları izin verme yetkisi Sermaye Piyasası kuruluna verildi. Kurul, platformlarda işlem gerçekleştirecek kripto varlıkların belirlenmesine, işlem görmenin sonlandırılmasına ve işlem görmesi sonlandırılan kripto varlıkların elden çıkarılmasına yönelik düzenleme yapmaya yetkili kılınacak.

 Kripto Para Borsalarına Siber Saldırı Olursa!

Kripto para yasa tasarısına göre, Türkiye‘de yerleşik bireylerin kripto paralara yönelik alım satım işlemlerini sadece kurul tarafından yapılacak düzenleme gereğince yetkilendirilmiş kuruluşlar nezdinde yapmaları esas alınacak. Platformların kendi nam ve hesaplarına yönelik gerçekleştirecekleri iş ve işlemler, bu kapsamda değerlendirilmeyecek. Müşterilerin yurtdışında yerleşik kuruluşlarda gerçekleştirecekleri alım satım işlemleri ile bu işlemlere bağlı bir şekilde kripto varlık transferleri sadece yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığı ile gerçekleştirilebilecek. Taslağa göre ayrıca siber saldırı, teknik arızalar, operasyonel hatalar ile kripto varlık hizmet sağlayıcısı mensuplarından kaynaklı bir şekilde suiistimaller neticesinde meydana gelen zararlardan, kripto varlık hizmet sağlayıcısı mensupları kusurlarına ve durumun gereklerine göre zararlar kendilerine üretilebildiği ölçüde sorumlu tutulacak. Bireysel sorumlulukla alakalı olarak ise getirilen hükümler devreye sokulacak. Kripto varlık alım satım platformlarının faaliyet izni aldıkları seneden itibaren başlayacak biçimde, faiz gelirleri hariç olmak üzere bütün gelirlerin azami yüzde 10’u olmak üzere her takvim senesi açısından kurul tarafından belirlenecek oranın kurul bütçesine gelir olarak kaydedilecek. Sermaye Piyasası Kurulu, nakit ödeme ile talep, teslim yükümlülüklerini yerine getiremediği ya da kısa süre içerisinde yerine getiremeyeceği veya bunlardan bağımsız bir şekilde finansal yapılarını ciddi surette zayıflatmakta olduğu veya mali durumunun taahhütlerini karşılayamayacak kadar zayıflamış olduğunun tespit edilmesi durumunda 3 ayı geçmeyecek şekilde verilecek uygun süre açısından mali yapılarının güçlendirilmesinin istemeye veya faaliyetlerini geçici bir şekilde durdurmaya; faaliyet yetkilerini kaldırmaya; sorumluluğu tespit edilen yöneticilerin ve çalışanların imza yetkilerini sınırlamaya ve kaldırmaya yetkili olacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP