DOLAR

32,5125

0.19%
EURO

34,8461

0.34%
ALTIN(gr)

2.488,17

1,06%
BİST 100

%
Cebelitarık’tan Dünyaya Örnek Olacak İlginç Kripto Para Deneyi!

Cebelitarık’tan Dünyaya Örnek Olacak İlginç Kripto Para Deneyi!

Akdeniz'in en batı noktasında yer alan Birleşik Krallık toprağı Cebelitarık, 2022 senesi içerisinde çok ilginç bir deneye imza atmaya hazırlanıyor. Başarılı olması durumunda dünyanın geri kalanına da örnek olacak bu deney, başarısızlıkla sonuçlanması durumunda ise ülkeye çok ağır yaptırımlar getirecek. Kripto para ekonomisini adeta altüst edebilecek potansiyeldeki bu deneyin ayrıntıları ve çok daha fazlası haberimizde...  

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:03
Cebelitarık’tan Dünyaya Örnek Olacak İlginç Kripto Para Deneyi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akdeniz’in güneyinde Cebelitarık kayasının hemen eteklerindeki zeytin ağaçlarının gölgesinde son zamanlarda oldukça hummalı bir çalışma sürüyor. Cebelitarık borsası (GSX) çalışanları, bir dönemler İngiltere donanmasının Garnizonuna da ev sahipliği yapmış olan bu minik yerleşim, dünya ekonomisinin kalbini oluşturmak amacıyla çalışıyor. Eğer ki yarımadanın düzenleyici kuruluşlarından onay çıkarsa o zaman blok zinciri firması Valereum, 2022 senesi içerisinde Cebelitarık borsasını satın alacak. Böylelikle Cebelitarık, dünyanın ilk entegre borsasının yer aldığı ülke haline gelecek. Bu borsada geleneksel bir şekilde hisse senetleri ile Bitcoin veya Dogecoin gibi kripto para birimlerinin aynı anda alınıp satılması işlemleri gerçekleştirilecek.

Akdeniz ile Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan boğazın hemen kıyısında yer alan Cebelitarık, birleşik krallığın denizaşırı topraklarından birisidir. 33.000 nüfusu olan cebelitarık’ın 2.4 milyar sterlinlik ekonomisinin aşağı yukarı 1 / 3’ünü finans piyasası meydana getiriyor. Sektörün denetimini ise totalde 82 kişilik bir ekip yerine getiriyor. Eğer ki işler gerçekten de planlandığı gibi gider ve daha sonrasında ise bu ekibin onayı ile satış işlemleri gerçekleşirse, Cebelitarık o zaman dünyanın en önemli kripto para merkezlerinden birisi olacak. Fakat denetleyici kuruluşların kontrollerinden olumsuz bir şekilde sonuç çıkması durumunda ise Cebelitarık’ın yaşayacağı itibar kaybı ve daha sonrasında ise karşılaşacağı muhtemel yaptırımlar, ekonomisini almak bullak edecek.

Günümüzde pek çok ülkede kripto para yatırımları ya baştan sona kadar yasaklanıyor veya yetkili kuruluşlar, vatandaşlara paralarını buraya yatırmamanın hususunda çeşitli uyarılarda bulunuyor. Cebeli tarafta ise durum tam tersi gibi. Burada yetkililer, kripto paralara resmen regüle ederek bölgenin gelecek zaman içerisinde bir finans merkezine dönüşmesi amacıyla hareket ediyor. Bu girişimlerin zamanlaması ise oldukça manidar. Zira küresel arenada vergi cenneti olarak da bilinen Cebelitarık, son zamanlarda bu imajından sarılmak amacıyla çeşitli adımlar atıyor. Hatta hükümet, 2015 senesinde bu husustaki haberleri sebebiyle İspanya’da gündeme gelen ABC gazetesi’ ne dava açmıştı.

 

Cebelitarık’ın dijital, kamusal ve finans hizmetlerinden sorumlu Bakanı Albert İsola, Guardian gazetesine vermiş olduğu bir bu röportajda:

“Burası 20 yıl önce bir vergi cenneti ile ama vergi ve bilgi paylaşımı politikalarımızda köklü değişikliklere gittik. Kripto regülasyonun hayata geçirilmesinin de benzer bir etkisi olacak, kötü oyuncuların kökü kazınacak, yatırımcılara güven sağlanacak”

İfadelerini kullandı.

 İsola, konuşmalarına şöyle devam etti, eğer ki kripto para kullanarak yaramazlık yapmayı planlıyorsanız Cebelitarık sizin açınızdan doğru bir yer olmayacaktır. Bunun sebebi ise firmalar, lisanslı ve regüle ediliyor. Dünyanın başka hiçbir yerinde bu durum böyle değil”

Dedi.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP