DOLAR

32,3322

0.24%
EURO

35,0766

-0.15%
ALTIN(gr)

2.299,83

0,99%
BİST 100

%
Kripto Yatırımı Yapıyorsanız Bu Habere Dikkat! Dolandırıcılar, En Çok O Yöntemleri Kullanıyor
  • Finans 365
  • Kripto Paralar
  • Kripto Yatırımı Yapıyorsanız Bu Habere Dikkat! Dolandırıcılar, En Çok O Yöntemleri Kullanıyor

Kripto Yatırımı Yapıyorsanız Bu Habere Dikkat! Dolandırıcılar, En Çok O Yöntemleri Kullanıyor

Teknolojinin gelişim göstermesi ile beraber kripto paralar hayatımıza gitgide girmeye devam ederken, diğer taraftan kripto para dolandırıcılığı vakalarında da artış yaşanmaya devam ediyor. Uzman isimler, piyasada meydana gelen en yaygın kripto para dolandırıcılık yöntemlerini ve bu tip risklere karşı nasıl kripto balıkların muhafaza edilmesi gerektiğine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
3 Şubat 2022 23:06
Kripto Yatırımı Yapıyorsanız Bu Habere Dikkat! Dolandırıcılar, En Çok O Yöntemleri Kullanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son Dönemlerde Kripto Para Dolandırıcılığı Neden Arttı

Kripto para dolandırıcılık faaliyetlerine maruz kalmama durumunun anlaşılmasından önce niçin son zamanlarda kripto para dolandırıcılığı çalışmalarının hız kazandığını bakmakta fayda olacaktır.

Uzmanlar, kripto para dolandırıcılık yanındaki arkadaşını sebeplerini şu şekilde sıralıyor:

  • Kimlik avı hırsızlarının tuzak şekilde kullanmış oldukları kripto para madenciliği katılımcıları cezbediyor,
  • Sosyal medya, hayal ile gerçek arasında bulunan çizginin bulanıklaşmasına sebep oluyor,
  • Gitgide artış gösteren kripto para fiyatları, hızlı bir şekilde zengin olma hayali ile yaşayan tüketicilerin ilgisini çekmeye devam ediyor,
  • Medyanın kripto para piyasalarına çok yoğun bir ilgisi var. Kripto parayı kimlik avı hırsızlığına ve dolandırıcılık faaliyetlerine uygun bir zemin haline getiriyor,
  • Geleneksel borsalara oranla katılımcılar açısından kripto para piyasalarını düzenleyen çok az düzenleme mevcut.

 Yaygın Bir Şekilde Kullanılan Kripto Para Dolandırıcılık Yöntemleri Neler?

Kripto para piyasalarında güvenli bir biçimde saklanan sanal varlıklar var ise paranın bilgisayar korsanları tarafından riske atılması da mümkündür. Pek çok durumda tehdit aktörleri bu firmalardan para koparmak amacıyla çalışıyor. Hatta bazı durumlarda yüz milyonlar kazanmaları da mümkün. Ancak güvenlik ihlallerine uğrayan firmalar genel itibariyle suçsuz müşterilerin zararını telafi edeceğine dair söz veriyor. Ancak kripto para dolandırıcılığı kurbanları açısından böyle bir garanti maalesef yok. Dolandırıcılık vakası meydana geldiğinde kripto para alım satım işlemlerinin gerçekleştirildiği borsanın yöneticileri ceplerini doldurduktan sonra ortalıktan kaçarken, olan yine evini ve arabasını satıp kripto para ticaretini mağdur vatandaşa oluyor.

 İşte Karşınızda En Çok Kullanılan Kripto Para Dolandırıcılık Yöntemleri

Aldatmacı işlemler: Dolandırıcılar, genel itibariyle kripto para borsaları mail yatırım yaparak para kazanmak isteyen katılımcıların yanlış bilgilerle yönlendirmek suretiyle az bilinen kripto para firmalarından hisse almayı zorlar. Bunun neticesinde hisse fiyatı yükselişe geçer ve sahtekar düzenli bir şekilde gelir elde eder ancak kurbanın elindeki hisselerin de değerini kaybeder.

Saadet zinciri: Bir çeşit yatırım dolandırıcılığı olan bu uygulamada ise kurbanlar mevcut olmayan bir firmaya ya da hızlı bir şekilde zengin eden çeşitli uygulamalara yatırım yapmak amacıyla kandırılır. Aslında böyle bir firma ya da zincir yok ancak sahtekarlar daha çok zenginleşir. Yatırımcıların ilgisini çekmek ve daha çok sanal kazanç elde etmek amacıyla her daim yeni ve belirsiz bir ileri teknoloji icat edildiğinden kripto para sahtekarları açısından idealdir. Para sanal olduğu için verilerin yaratmak kolaydır.

Ünlü isimlere yer veren saate reklamlar: Kripto para dolandırıcılarının özellikle de masum ve temiz niyet ile yatırım yaparak para kazanmak isteyen vatandaşları dolandırmalarının en popüler yöntemlerinden birisi de bazı ünlü isimlerin fotoğraflarını kendi reklamlarında sergileyerek sanki o ünlü isimler de o kripto para borsasından yatırım yapıyormuş ve para kazanıyormuş gibi bir hava oluşturmaya çalışıyor. Masum vatandaşlar, kripto para borsasına reklamlarına baktıklarında hemen herkes tarafından bilinen ve tanınan isimleri de orada görünce ‘demek ki güvenilir’ diyor ve elinde avucunda ne varsa yatırıyor.

Dolandırıcı uygulamalar: Siber suçlular, yasal kripto para uygulamalarını ele geçirdikten sonra uygulama mağazalarına yükler. Bu uygulamalardan birini indirilmesi durumunda kişisel ve parasal bilgiler böylelikle çalınır ya da cihaza kötü amaçlı yazılım yüklemiş olur. Diğer taraftan siber suçlular, var olmayan hizmetlere ödeme yapmak üzere kullanıcıları kandırabilir ve kripto para cüzdanlarının giriş bilgilerini böylelikle çalmaya çalışabilir.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP